A Kúrián vérzett el az olimpiai népszavazás

A testület szerint hiába kerülne hatályon kívül a rendezésről szóló törvény, a pályázat érvényes maradna.

MTI
2016. 12. 14. 13:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezést Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója nyújtotta be magánszemélyként. A kérdés úgy szólt: „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?”

A Nemzeti Választási Bizottság október 5-én megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, mivel a hatályon kívül helyezendő törvény szervezetalakítási kérdésekről is rendelkezik, márpedig az Országgyűlés szervezetalakítási hatáskörét érintő kérdésben nem lehet népszavazást tartani. A bizottság szerint a kérdés abból a szempontból sem jó, hogy a választópolgárok számára megtévesztő: azt a látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása a pályázat visszavonását jelentené, és megakadályozná az olimpia rendezését. A határozatot Erdélyi a bíróságon támadta meg, ezt bírálta el a Kúria szerdán, helybenhagyva az NVB-határozatot.

A Kúria annyiban igazat adott a benyújtónak, hogy a törvény valóban nem ütközik tiltott tárgykörbe. A bírói testület megállapította, hogy a kérdés közvetlenül nem igényel az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetalakítást, azzal távolabbi összefüggésben áll. A törvény értelmében ugyanis a választóknak nem a Sportolói Bizottság, az Olimpiai Védnöki Testület, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. és más szervezetek létrehozásáról, átalakításáról vagy megszüntetéséről kell dönteniük, hanem arról, hogy egyetértenek-e a törvény hatályon kívül helyezésével. Az ellenkező álláspont elfogadása meg nem engedhető módon szűkítené le, az elérni kíván célhoz képest aránytalanul korlátozná az alapvető jog gyakorlását – írják a döntésükben. Arra is kitérnek, hogy a nevezett szervezetek már az előtt megalakultak, hogy a törvényt elfogadták volna.

Azt viszont a Kúria helybenhagyta, hogy a törvény visszavonásától a pályázat még érvényes maradna. A feltenni kívánt kérdés szerintük sem felel meg az egyértelműség követelményének, vagyis az NVB alapos indokkal tagadta meg a hitelesítését. Úgy vélik, a népszavazáson megjelenő választópolgárok döntő többsége azt gondolhatná, abban a kérdésben nyilvánít véleményt, hogy Budapest vagy Magyarország megrendezze-e a 2024. évi olimpiai játékokat.

A bíróság szerint ez a választópolgári feltételezés annak ellenére alappal valószínűsíthető, hogy a valóságban és kellő nyilvánosság mellett az olimpia pályázati eljárása már jóval a törvény hatályba lépése előtt megkezdődött országgyűlési és kormányzati határozatok, egyéb megállapodások alapján. A törvény hatályossága nélkül is megtartható az olimpia, akadály nélkül lebonyolítható a rendezvény.

A testület szerint az érvényes és eredményes népszavazásnak nem szükségszerű következménye lenne a pályázat visszavonása vagy az addigra esetleg elnyert rendezés lemondása. A kérdéssel elérhető eredmény és az arra adandó igenlő válasz mögötti választópolgári szándék összhangja tehát nem áll fenn, ami a kérdés megtévesztő jellegét igazolja – szögezte le a bíróság.

A bíróság kitért arra is, meglátása szerint a törvény öncélú, minden valós következmény nélküli hatályon kívül helyezése nem indokolhatja a választópolgári akarat érvényre juttatását.

A Kúria végzése jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.