A munkagépek elé ültek a Ligetvédők

A helyszínre rendőrök is érkeztek, jelentős rendbontás nem történt.

MNO
2016. 12. 13. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkagépek érkeztek kedden a Városligetbe, a Hungexpo területére. A helyszínen a Ligetvédők is megjelentek: úgy vélték, éppen faátültetésre készülnek, ezt próbálták megakadályozni, egyebek mellett azzal, hogy próbálták ellehetetleníteni a járművek bejutását.

A helyszínre később rendőrök is érkeztek, jelentős rendbontás nem történt.

Kedd este a Városliget Zrt. az MTI-vel közölte: tiltakozók kis csoportja akadályozta a faátültető gép mozgását délelőtt a Városligetben, majd később „betörve” az elkerített munkaterületre „birtokháborítást követtek el”. Értetlenül állnak a tiltakozások előtt – fűzték hozzá.

A Liget Budapest Projekthez kapcsolódóan tervszerűen folytatódnak a faátültetési munkák, most nyolc fáról van szó, amelyek közül hetet a kedden elvégzett közműfeltárások alapján az elkerített területen belül helyeznek el, egyet az építési területen kívül – írták. Kiemelték: az érintett fák közül hatnak a mérete és az állapota megengedi, hogy a rendelkezésre álló technológia segítségével azonnal átültessék, kettőnél a gyökérzet feltárása és „kiszabadítása” tart, mivel egybenőtt az egyik elbontott Hungexpo-épület alapzatával. A Városliget Zrt. az átültetéseket „a megfelelő előkészületek mellett a lehető legnagyobb gondossággal hajtja végre az elérhető legkorszerűbb” technológiai eszközökkel és egy több mint ötvenéves tapasztalattal rendelkező és egymillió sikeres faátültetést végrehajtó német szakcég bevonásával – közölték.

A rendőrség az MTI megkeresésére a délelőtti eseményekről azt írta, hogy a Hungexpo-területen kilenc ember akadályozta egy munkagép bejutását az építési területre. A rendőri felszólítást után a tiltakozók elhagyták a helyszínt, nem állítottak elő senkit. Délután többen behatoltak az építési területre, és akadályozták a munkát. Felszólításra heten elhagyták az érintett részt, egy embert kivezettek, és ekkor sem állítottak elő senkit – közölték.

A Párbeszéd korábban közleményben azt írta: előkészítés nélkül, áttelepítésre alkalmatlan fákkal kezdték el a faátültetéseket a Ligetben. Ezért a faátültetések abbahagyását követelték, hozzátéve: a most dolgozó „szakembergárda (...) arra sem volt képes”, hogy néhány hónapig életben tartsa a Széll Kálmán téren frissen ültetett facsemetéket. Az ellenzéki párt szerint a „dilettáns és cinikus lépés” újra megmutatta, hogy a kormány valójában a Városliget beépítésén, a „betonkolosszusok” útjában álló fák eltakarításán dolgozik. Felszólították a Városliget Zrt.-t, hozza nyilvánosságra a kivágásra és átültetésre kijelölt fák regiszterét, valamint a kormányt, hogy a Ligetvédőknek biztosítsa a szabad gyülekezés és véleménynyilvánítás jogát. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.