Áder kész vállalni még egy ciklust?

Értesülések szerint „időközben belejött a köztársasági elnökségbe”.

MNO
2016. 12. 20. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János hosszabb beszélgetést folytatott Kövér Lászlóval, majd utána felhívta Orbán Viktort, hogy tudassa: nyitott rá, hogy adott esetben vállaljon még egy ciklust a Sándor-palotában, ha a miniszterelnök és a Fidesz őt jelölné államfőnek – értesült kormánypárti forrásoktól az Atv.hu.

Mint írják, bár Áder Schmitt Pál lemondása után igent mondott Orbán Viktornak, jelezte, hogy egy ciklust tervez csak az államfői székben tölteni, „időközben belejött a köztársasági elnökségbe, de nem volt felhőtlen a kapcsolata Orbán Viktorral”.

Közlésük szerint az Atv.hu-nak megerősítették, hogy az októberi 2-ai népszavazás környékén komoly bizalmi válság alakult ki a miniszterelnök és Áder között, „az államfő ugyanis nem volt hajlandó a köztelevízióban aktivista típusú, mozgósító beszédet mondani egy nappal a népszavazás előtt, ehelyett a globális vízügyi nehézségekről beszélt”. Információik szerint az érvénytelen referendum után készen állt rá, hogy májusban elhagyja a Sándor-palotát, legalábbis, ha nem érkezik számára határozott jelzés Orbán Viktor részéről, hogy változott a véleménye, és immár örülne, ha Áder folytatná. A miniszterelnök viszont az államfő részéről várt „valamilyen jelzésre” – teszik hozzá.

Mint ismeretes, Kövér László hétfőn közölte: a Fidesz elnökségének keddi és szerdai kétnapos ülésén napirenden lesz a köztársaságielnök-jelölés kérdése. A házelnök felidézte, hogy Áder János mandátuma májusban jár le, és 90 nappal korábban nyílik meg a jelölés a következő ciklusra. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor korábban azt mondta: februárban kezdődnek parlamenti egyeztetések az államfőválasztásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.