Állatfigurás kekszet vontak ki a forgalomból

Túl nagy akrilamid-tartalom miatt vanília ízesítésű állatfigurás babakekszet vontak ki a forgalomból.

Tóth László Levente
2016. 12. 19. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy a 30. 09. 2017. minőségmegőrzési idejű, LOT 208 tételazonosítójú, KOESTLIN márkajelzésű terméket ne adják oda a gyermekeknek, mert a Horvátországból származó, vanília ízesítésű állatfigurás babakekszben megnövekedett akrilamid-tartalmat mutattak ki a RASFF rendszerben érkezett riasztás szerint.

Termékadatok

Márkajelzés: KOESTLIN
Termék neve: Babakeksz vanília ízesítéssel
Kiszerelés: 180 g
Tételazonosítók: LOT 208
Minőségmegőrzési idő: 30. 09. 2017.

Az akrilamid határértéket meghaladó mennyisége feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A gyártó (KOESTLIN D.D) az Európai Unió négy tagállamába, köztük Magyarországra is szállított a kifogásolt tételből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv megkezdte a termék nyomon követésének vizsgálatát.

A keksz elsősorban kisgyermekek részére készült, fogyasztása 8 hónapos kortól ajánlott, ezért a Nébih kiemelten felhívja a figyelmet, hogy a már megvásárolt KOESTLIN márkajelzéssel ellátott élelmiszer csomagolásán figyelmesen ellenőrizzék az azonosító adatokat, mielőtt azt gyermekeknek adnák, és, ha rendelkeznek az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, a gyerekek ne fogyasszák el.

Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) végbemenő reakciók során – amelyek az élelmiszer „barnulását” és számos ízösszetevő kialakulását is eredményezik – akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul.

Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid-szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Az akrilamidról részletes információ olvasható a Nébih honlapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.