Az állam kiosztott pár ingatlant az egyházaknak

A vagyonkezelőhöz kerül az Erzsébet tér, a katolikusoké a tatabányai vérellátó, az izraelita hitközségé egy óbudai ingatlan.

MNO
2016. 12. 20. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kifogásolta Áder János köztársasági elnök, két hete az Országgyűlés másodjára is megszavazta, hogy a budapesti Erzsébet tér az állam kezébe kerüljön a fővárostól. De a hétfő este megjelent Magyar Közlöny szerint a kezelés jogát gyorsan tovább is adja a felügyeletre kijelölt Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az V. kerületi, vagyis Belváros-Lipótvárosának önkormányzatának.

Az indoklás szerint az aktív kikapcsolódás lehetőségeit ötvöző közösségi tér megteremtése és működtetése, valamint fejlesztése lesz a kerületi vezetés feladata mostantól. A téren álló ingatlanok – így a Design Terminál is – elkerült a fővárostól, korábban arról lehetett hallani, hogy a korábbi buszpályaudvart Orbán Ráhel és Tiborcz István körei vennék át.

A kihirdetett kormányrendeletből az is kiderül, hogy ingyenes használatra a Magyar Katolikus Egyház kapja meg a tatabányai területi vérellátó épületét. A Semmelweis utca 2. szám alatt található ingatlant az egyház szociális, oktatási, kulturális és hitéleti feladatainak elősegítése érdekében adják át. Az ingatlant terhelő kötelezettségeket az átadással a katolikus felekezet teljes körűen átvállalja.

A budapesti III. kerületben, az Árpád fejedelem út 108. szám alatt található állami tulajdonú épület egy részét hasonló célokra kapja meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. Az 57/100 állami tulajdonú épület esetében is az új tulajdonost terhelik majd a kötelezettségek. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.