Az államé lesz az Erzsébet tér

Áder visszadobott, a parlament újra elfogadott két törvényt. Az államfői kritika nem igazán számított.

Katona Mariann
2016. 12. 12. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kifogásolta Áder János köztársasági elnök, az Országgyűlés kormánypárti többségének döntése értelmében mégis a fővárostól az állam kezébe kerül ingyenesen a budapesti Erzsébet tér.

A közpark átadásáról egyszer már elfogadott egy törvényt a parlament, az államfő azonban nem írta alá, hanem visszadobta a törvényhozásnak. Azt találta problémásnak, hogy a döntésről nem egyeztettek előzetesen sem a főpolgármesterrel, sem pedig a Fővárosi Közgyűléssel. Ez azonban nem befolyásolta a képviselők többségét. A fideszes Salacz László a szavazás előtt nem sokkal arra hivatkozott, hogy a tér jelentős része már eleve állami tulajdonban van. Egyetlen dolgot változtattak mindössze, a korábbi, december 15-ei átadási határidőt két héttel kitolták, december 31-ére módosították.

Ennél komolyabban vették a köztársasági elnök kritikáit egy olyan szabályozás kapcsán, amely – egyebek között – a gyógyszertárakban végezhető házkutatások rendjét határozza meg. Az eredeti elképzelés ugyanis igen jelentős lehetőségeket biztosított erre az „egészségügyi államigazgatási szervnek”, amely attól függetlenül is átkutathatott volna patikákat, hogy a tulajdonos ott van-e, sőt még a helyszínen lévő ügyfeleket is „felvilágosítás vagy magyarázat” adására kötelezhette volna.

Végül Áder János kritikáit megfogadva úgy írták át a szöveget, hogy a gyógyszertárak házkutatás jellegű vizsgálatát csak ügyészi jóváhagyás mellett lehet elvégezni, és kimondták, hogy csak azt lehet ellenőrizni, hogy a gyógyszertár megfelel-e a létesítési és működési engedélyhez szükséges feltételeknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.