Dúró Dóra: Nem hátralépésről van szó

Nem árul el részleteket értelmiségi holdudvarukról, mert tart tőle, a kormánypárt ellehetetlenítené őket.

Katona Mariann
2016. 12. 12. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A frakcióvezető-helyettesi posztról való lemondását azzal indokolta, hogy több energiát fektetne a Jobbik értelmiségi holdudvarának építésébe, mert „egyre több szaktekintély csatlakozik” önökhöz. Kikről beszélünk? – kérdeztük Dúró Dórát, a Jobbik politikusát.
– Konkrét neveket azért nem szeretnék mondani, mert sajnos nem olyan országban élünk, ahol ezek az emberek vállalhatnák, hogy egy ellenzéki párttal szimpatizálnak. Látjuk, hogy a Jobbik ellen a habonyi média milyen hazug és alpári stílusú lejárató hadjáratot indított, és ismerjük a Fidesz módszereit, amely minden rendelkezésére álló eszközzel gyakorlatilag ellehetetlenítené, aki a Jobbik iránti szimpátiáját kinyilvánítja. De azt elmondhatom, hogy mindez nagyon szisztematikus építkezés részünkről; amióta 2014-ben az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke lettem, azóta irányítom ezt a munkát. Rengeteg személyes találkozót bonyolítok le egyetemi tanároktól kezdve elismert színművészeken és állami vezetői tapasztalatot szerzett szaktekintélyeken át olimpiai érmes sportolókig rendkívül értékes emberekkel.

– Olyan régóta hallani már, hogy épül ez a bizonyos holdudvaruk, de nyilvánosan csupán egy-egy ember tesz hitet a Jobbik mellett. Eljön a pillanat, amikor „bizonyítani” is tudják, hogy ez a kör ott áll önök mögött?
– Nyilván lenne abból politikai haszna a pártnak, ha a nevüket, arcukat meg tudnánk mutatni, de mi szeretnénk nekik minél nagyobb biztonságot nyújtani. Elsősorban úgyis a szaktudásuk fontos számunkra, emiatt szeretnénk velük a kapcsolatot tartani. A különböző szakpolitikai programokban, a törvényjavaslatokhoz fűzött módosításainkban már most is lehet érzékelni jelenlétüket a párt körül.

– Van köze a lépésének ahhoz, hogy férje, Novák Előd távozott a pártvezetésből és a frakcióból?
– Nincs. Ezt a döntésemet is először Előddel beszéltem meg, utána ültem le Volner János frakcióvezetővel és Vona Gábor pártelnökkel is. Mindketten elfogadták a döntésemet.

– Tudja, hogy a frakcióvezető-helyettesi poszton ki lesz az utódja?
– Több embert is alkalmasnak tartok, de még nincs napirenden, hogy ki kerüljön a posztra. Mindenképpen fogok javaslatot tenni, ha eljön az ideje.

– Kit talál alkalmasnak?
– Többen is alkalmasak, februárra, amikor elkezdődik az Országgyűlésben a tavaszi ülésszak, meglesz az utódom.

– A mostani hátralépésének milyen hatása lehet 2018-ban? Előjele lehet már ez annak, hogy ki lesz befutó helyen a Jobbik listáján?
– Nem beszéltünk még sem listás helyekről, sem arról, hogy milyen szerepem lesz 2018 után. De nem azt érzékelem, hogy hátralépésről volna szó, inkább az erőforrásaim átcsoportosításáról, és nem szeretnék tíz körömmel ragaszkodni semmilyen pozícióhoz. Meggyőződésem, hogy ez a változás a Jobbiknak javára lesz. Nem leszek frakcióvezető-helyettes, de a feladatok tekintetében a holdudvar építése és a szakpolitikai program összeállítása kulcsfontosságú.

– Ha már szóba került Novák Előd, mivel telnek a napjai, amióta kiszorult az első vonalból?
– Ő most elsősorban gyesen lévő, főállású apa, főként a három gyermekünkkel foglalkozik. De továbbra is a Jobbik népesedéspolitikai munkacsoportjának vezetője, törvényjavaslatokon dolgozik, illetve a Népesedési Kerekasztal havi ülésein is képviseli pártunkat. A Jobbik Magyarországért Alapítvány kurátoraként egy döntéshozó testületnek is tagja, azonban az elmúlt hónap a honvédségé volt. Bár igyekszem mindig nagyra értékelni, hogy ilyen jó a házasságunk, ebben a pár hétben különösen megtapasztaltam mindennapjaim során is, milyen sokat jelent ő a családunknak. A közel egyéves próbaidő letelte után öt évre szerződést hosszabbítottak vele a tartalékos rendszerben, s immár őrmesterként védte a déli határt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.