Durvul a helyzet Ajkán: környezetszennyező az erőmű?

A város beperelte a Bakonyi Erőmű Zrt.-t, a cég vezetése cáfol.

MNO
2016. 12. 14. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ajkai önkormányzat feljelentést tett a városban működő Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon, mivel álláspontja szerint a cég meghamisította környezetszennyezéssel kapcsolatos jelentéseit. Az önkormányzat kártérítési pert is indít a cég ellen, mivel az környezetszennyező tevékenységével károsítja a város lakosságát – áll az MTI-hez szerdán eljuttatott önkormányzati közleményben.

Az önkormányzat azt kifogásolja, hogy az erőmű tüzeléstechnológiája és a felhasznált tüzelőanyag összetétele néhány éve jelentősen megváltozott. A korábbi jelentős arányú szénfelhasználást biológiai eredetű anyagokkal váltották ki, ez okozza a környezetszennyezést – állítják.

A Heti Válasz szerdán arról írt, hogy a közelmúltban a Fejér Megyei Kormányhivatal – mint elsőfokú környezetvédelmi hatóság – 350 ezer forint bírsággal sújtotta az erőművet, és kötelezte az úgynevezett „online típusú” mérések kiépítésére. A Kormányhivatal mérései azt mutatják, hogy a környezetet sújtó szennyező anyagok kibocsájtása többszöröse a Bakonyi Erőmű Zrt. által jelentett mennyiségnek.

A lap az önkormányzat jogi képviselőjétől megtudta, hogy a város lakosait nagyon zavarja, hogy a hőerőmű környezetszennyezése nem csökkent, sőt egy új elemmel „gazdagodott”. Fülöp Sándor szerint a tüzelőanyag-váltást az üzemnél nem követte technológiai átalakítás, emiatt körülbelül másfél éve naponta többször jelentős feketepernye-kibocsátás történik. Hozzátette: feltűnően nagy a légzőszervi megbetegedések, asztmás esetek száma, különösen a kisgyermekek körében.

Az MTI megkeresésére a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója azt válaszolta, hogy Schwartz Béla polgármester (MSZP) az ajkai önkormányzat nevében tett feljelentése nélkülözi a szakmai megalapozottságot, hiszen az erőmű, amely az országos villamosenergia-hálózatra termel áramot, és hőenergiát biztosít Ajka város távfűtése részére, folyamatosan korszerűsödik. Működése nemhogy környezetszennyező lenne, de egyre inkább igyekeznek áttérni a környezetkímélő technológiákra – mondta.

A vezérigazgató felidézte: az elmúlt három évben összesen 700 millió forintot fordítottak a környezetvédelemre, a kibocsátott nitrogéngázok csökkentése érdekében két kazánt korszerűsítettek, három filtert felújítottak. Hozzátette: 2005 óta minden évben környezetvédelmi mérőbusz érkezik az erőműhöz, két év óta pedig netes kapcsolat létezik a felügyelőséggel. A mérések azt mutatják, hogy csak ritkán tapasztalható a határérték minimális túllépése. A megengedett évi 120 óra határértéket nem lépi túl az erőmű, ebben az évben 90 óra ez az érték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.