Havasi: Létező médiumoknak tartunk sajtótájékoztatókat

Azok az újságírók például, akiknek megszűnik a lapja, beadhatnak közérdekűadat-igénylést vagy mehetnek lakossági fórumra.

MNO
2016. 12. 16. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor pénteken Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót az uniós kormányfők és államfők brüsszeli csúcstalálkozója után. Az eredetileg kétnaposra tervezett egyeztetés végül csütörtök este ért véget, ezért pénteken nem a Miniszterek Tanácsának az épületébe szervezték a sajtóeseményt, hanem a Magyar Állandó Képviseletre. Az eseményen jelen volt Halmai Katalin, az októberben felfüggesztett, majd bezáratott Népszabadság újságírója is. 

Őt azonban Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kiküldte a teremből még a kezdés előtt, mondván, kicsi lenne a terem, ha minden blog szerzőjét meghívnák. Halmai egyébként előzetesen regisztrált az eseményre.

Az ügy kapcsán péntek délután Havasi közleményt küldött az MTI-hez, eszerint a Miniszterelnöki Sajtóiroda a jövőben is a ténylegesen létező sajtóorgánumok számára tudósítói tevékenységet végző újságírók részére szervez sajtótájékoztatókat.

Havasi reagált Ujhelyi István, az MSZP alelnökének és EP-képviselőjének délutáni közleményére is, amelyben ez volt olvasható: Ez a pökhendi, arrogáns tempó mindennek a legalja. Előbb a közpénzzel kitömött oligarcháikkal becsukatják a velük szemben kritikus napilapot, majd megalázzák azok munkatársait. A sajtófőnök közölte, hogy a miniszterelnök a sajtótájékoztató után személyesen fogadta Halmai Katalin magyar állampolgárt, és beszélgetett vele. Halmai Katalin elmondta, hogy jelenleg nem tudósít senkit és nem ír sehova – tette hozzá a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Az Index tudósítása szerint Halmaival udvarias volt a kormányfő, érdeklődött, hogy mivel foglalkozik most, és a magyar sajtóról beszélgettek. Orbán azt mondta, sajnálja a közjátékot, különösen, hogy Halmait hölgy létre küldték el.

Havasi az ügy kapcsán azt is közölte, hogy a sajtómunkának, a sajtótájékoztatóknak is megvan a maguk rendje. Szerinte léteznek más lehetőségek is az újságírók számára, úgymint a lakossági fórum, a közérdekűadat-igénylés, a blogírás, de ezek nem tartoznak a Miniszterelnöki Sajtóiroda hatáskörébe, ezekkel más szervezeti egységek foglalkoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.