Helyettes államtitkár lesz Pintér bizalmasa

Ignácz István korábban Pest megyében, majd Szabolcs-Szatmár-Beregben volt rendőrfőkapitány.

Szabó Dániel
2016. 12. 16. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belügyminisztérium helyettes államtitkárává nevezik ki január 1-jétől Ignácz Istvánt, aki korábban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEKKH) vezette – derült ki a pénteken megjelent Magyar Közlönyből.

Azt egyelőre nem részletezték, hogy milyen területért felel majd. Elképzelhető, hogy a nemrég távozott rendészeti államtitkár, Tasnádi László feladatait veszi át

Ignácz több korábbi sajtócikk szerint is Pintér Sándor belügyminiszter egyik bizalmasa, az első Orbán-kormány alatt Pest megyében, majd Szabolcs-Szatmár-Beregben volt rendőrfőkapitány. A KEKKH elnökeként ő vezette az új típusú személyazonosító igazolványok ez év eleji bevezetését.

Neve felmerült a médiában az Eclipse Zrt. több milliárd forintos adócsalási ügyében. Ez a cég gyártotta az összesen 20 milliárd forintba kerülő autóeredetiség-vizsgáló szoftvert, amelyről kiderült, hogy gyakorlatilag használhatatlan. A 2003-ban alapított cég két tulajdonosa Deák Endre, a LaSalle nevű, bedőlt brókercég vezetője és az oroszoknak kémkedéssel megvádolt Püski László.

Az Átlátszó májusi cikke szerint Ignácz vezette 2008 és 2010 között a KEKKH-et, amikor ötmilliárd forintért megrendelték a szoftvert. A 2010-ben elindult programról kiderült, hogy megegyezik a 2007-es változatával, a szoftver gyakorlatilag semmiben nem változott. Ekkor tettek feljelentést a cég ellen, vádat 2012-ben emelt a Fővárosi Főügyészség. Ignácz nem volt a gyanúsítottak között, ahogy Pintér Sándor lánya, Pintér Hajnalka sem, aki a közbeszerzésekért felelős projektvezető volt.

Szeptemberben az Eclipse-ügy tizenkét vádlottja közül nyolcat adócsalás miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélt, négyet pedig felmentett a Fővárosi Törvényszék.

Ignácz István vezette a 2006-os tévéostrom után elrendelt belső vizsgálatot. A rendőri vezetők ellen indult eljárásban meg is hallgatták a Fővárosi Törvényszéken, ahol Gergényi Péter ellen vallott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.