Huszonnyolc javaslattal búcsúzik a Tisztelt Ház

Két nap alatt több tucat előterjesztésről szavaznak a képviselők, majd átadják magukat az ünnepeknek.

MTI
2016. 12. 11. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes napirendi javaslat alapján az ülés hétfőn a megszokottnál korábban, délelőtt 10 óra 30 perckor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal, majd a köztársasági elnök által a közelmúltban megfontolásra visszaküldött három javaslat újratárgyalása következik.

A képviselők az azonnali kérdések és válaszok órája után határozathozatalokkal folytathatják munkájukat, amelynek elején újra szavazhatnak az Áder János által kifogásolt indítványokról. A parlament lényegében változtatás nélkül szavaz arról az előterjesztésről, amelyről az államfő még októberben úgy foglalt állást, hogy az ellehetetleníti a szélerőművek építését, a fővárosi Erzsébet tér egyes további részeinek állami tulajdonba kerülése esetében a határidők módosulhatnak, míg a gyógyszerforgalmazási törvény esetében a köztársasági elnök fenntartásai nyomán az eredetileg elfogadottnál szűkebb jogköröket kapnak a hatóságok a gyógyszertárak házkutatására.

Hétfőn dönthetnek további nyolc javaslatról is, köztük például arról a kormánypárti előterjesztésről, amely ismét lehetővé tenné a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH), hogy rendeletben határozza meg a lakossági energia hatósági árait.

Elfogadhatják még a kormány versenyképességi adócsomagját is. A nemzetgazdasági tárca többéves adócsökkentési programját tartalmazó javaslata a vállalkozói világ minden szegmensében adócsökkentést kíván végrehajtani, így egyebek mellett a jelenlegi 10, illetve 19 százalékról jövőre egységesen 9 százalékra csökkenti a társasági adó mértékét.

Az első ülésnap ezt követően interpellációkkal és kérdésekkel ér véget.

Kedden reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul a parlamenti munka, majd kizárólag szavazások várhatók. A Ház összesen tizenhét előterjesztésről dönthet ekkor, így egyebek mellett a Kúria, az OBH és az ügyészség tavalyi beszámolóiról, két gyermekvédelmi indítványról, továbbá a keresztényüldözés és a közel-keleti, afrikai népirtás elítéléséről és az üldözöttek támogatásáról szóló határozati javaslatról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.