Ismét teljessé válik a Gripen-flotta

Tavaly júniusban érte baleset. Svédországban pofozták helyre.

Zord Gábor László
2016. 12. 16. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a javítása, és ma visszatér a kecskeméti légibázisra a honvédség 30-as oldalszámú Gripen harci gépe, melyet tavaly júniusban ért baleset. A gép futóműve behúzás közben megakadt, így nem volt lehetséges a normális leszállás, de a pilóta, Kádár Sándor őrnagy vállalva a kockázatokat úgy döntött, hogy hasra száll a géppel, s ha meg is rongálódik, legalább javítható maradhat. A manőver eleje sikerült is, ám a gép lesodródott a kifutópályáról a fűbe, ahol a pilóta katapultálni kényszerült belőle. A mentőberendezés azonban nem működött megfelelően, így Kádár Sándor súlyos gerincsérülést szenvedett.

A korábban, még tavaly májusban a csehországi Cáslav repülőterén pilótahibából menthetetlenül összetört 42-es repülőgéppel együtt, a vonatkozó szervezeti felelősségek megállapítása után, a Honvédelmi Minisztérium pótlási-javítási megállapodást kötött a gépek bérbeadójával, Svédországgal. Ez alapján a 42-est egy használt svéd géppel, a 44-essel pótolták, nyáron meg is érkezett Kecskemétre. A 30-as javításának befejeződésével és leszállításával ismét teljessé vált a honvédség egy repülőszázadnyi vadászgépereje, a 14 gépes Gripen-flotta. A balesetsorozat, mely hozzájárult Hende Csaba honvédelmi miniszter tavalyi szeptemberi menesztéséhez, mintegy 9 milliárd forintjába került a honvédelemnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.