Karácsonykor árverezik el az idősek otthonát

Félszáz idős lakó és a dolgozók sorsáról nem tudni semmit, a recski ingatlant áron alul vernék dobra.

Veczán Zoltán
2016. 12. 14. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg is csaknem ötvenen lakják a recski Gesztenyés Idősek Otthonát, amelyet 40 milliós becsült, 26 milliós kikiáltási áron dobott fel árverésre a NAV – licitálni online december 26-tól 29-ig lehet rá. Az árverés oka az a 86 millió forintos adóhátralék, amelynek keletkezéséről, illetve a lakók és a dolgozók sorsát érintő minden kérdésünk elől az intézményvezető, Sápi Andrea elzárkózott. Kérdéseinkre a fenntartó sem válaszolt – a recski otthonnal azonos címre bejegyzett Sors-2002 Nonprofit Kft. egyébként még három hasonló intézményt működtet a közeli Heves városában, két idősek otthonát és egy, az idősek nappali ellátására szakosodott gondozási központot.

Az árverést kiszúró Heol.hu-nak a térség országgyűlési képviselője az ügyről annyit mondott, „lehet, hogy jogilag rendben van, de az időpont megválasztása nagyfokú érzéketlenségről tanúskodik”, illetve nehezményezte, hogy sem a lakókat, sem a hozzátartozókat nem informálták az otthont érintő árverésről.

– Derült égből villámcsapásként ért minket a hír – mondta lapunknak Recsk polgármestere, Nagy Sándor, akit körülbelül egy hónapja hívott fel egy törökszentmiklósi férfi, mondván, érdeklődik, mert úgy tudja, árverezik a Gesztenyés Idősek Otthonát. Nagy akkor még nem hitt a fülének, hiszen, mint lapunkkal közölte, sem a dolgozók, sem a lakók részéről nem kaptak erre utaló jelzést. Az ellátottság is zökkenőmentesnek tűnt, sőt

az utóbbi hetekben is sorra vették fel az új gondozottakat a népszerű, jól felszerelt otthonba

– a városvezető szerint már csak ezért sem vette komolyan senki az árverési szándékot, hiszen ki az, aki félszáz idős embert kitenne a hidegbe? Nagyék napi kapcsolatban voltak az otthon vezetőségével, a kommunikáció azonban tegnap hirtelen megszakadt. Hiába faggatták Sápi Andrea intézményvezetőt, ő hozzánk hasonlóan az önkormányzatnak sem volt hajlandó felvilágosítást adni sem a lakók, sem az alkalmazottak várható sorsáról. Ami az ügyvezetőt, Tóth Pétert illeti, őt a polgármester bevallása szerint évek óta nem látta a településen.

Az ingatlan elhelyezkedése kiváló: a Mátra északi oldalán fekszik, erdőkkel körülvéve, közelben a parádi és a mátraderecskei gyógyfürdővel. Modern felszereltsége, 1615 négyzetméteres alapterülete és 38, fürdőszobával is felszerelt, lakható szobája miatt így szálloda is könnyen kialakítható belőle. A városvezető becslése szerint a térségre jellemző alacsony ingatlanárak ellenére is legkevesebb százmillió forintot ér, ami a kikiáltási ár négyszerese. Nem véletlenül kérnek el térítési díjként havi 99 500 forintot egy-egy gondozottól, és álltak sorba eddig a jelentkezők.

A polgármester mindenesetre bizakodó: szerinte vagy van valamilyen terve a fenntartó nonprofit kft.-nek az idősek és az alkalmazottak elhelyezésére, vagy még inkább semmi nem lesz az egészből – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.