Különleges szerződést írt alá az államtitkárság

Tóth László Levente
2016. 12. 19. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét PPP-konstrukció kiváltásáról írt alá szerződést hétfőn Budapesten újságírók előtt Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az érintett felsőoktatási intézmények kancellárjaival.

Palkovics László ismertetése szerint a 12 projekt összértéke 29 milliárd forint, a konstrukciók kiváltása pedig nagyjából 14 milliárd forint megtakarítást eredményez az intézményeknek. Hozzátette: fontos, hogy ezek az előnytelen konstrukciók a továbbiakban nem terhelik az intézmények működését, a PPP miatt kifizetett bérleti és szolgáltatási díjak ugyanis egy kisebb intézmény teljes költségvetésének 20-50 százalékát is kitehetik. Az államtitkár közlése szerint 2017-ben folytatódik a PPP-projektek kiváltása.

Gyetvai Árpád miniszteri biztos kiemelte: a kiváltott PPP-projekteknél az üzemeltetési, fenntartási és esetleges felújítási költségek 30 százalékkal magasabbak, mint saját üzemeltetés esetén. Elmondása szerint a létesítési díj az előnytelen konstrukció miatt 20 év alatt gyakorlatilag a beruházási érték 4-5-szöröse. Kitért arra: olyan épületek után is fizetnek bérleti díjat, amelyek üresen állnak. A most kiváltott miskolci Pattantyús épület-projekt éves díja például 160 millió forint plusz áfa. A felsőoktatási intézmények kiválasztásánál az volt a szempont, hogy hosszú távon mely PPP-projekteket éri meg a leginkább kiváltani.

A kiváltott konstrukciók között szerepel a Nyugat-magyarországi Egyetem négy projektje, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eötvös József Főiskola, az Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem egy-egy és a Pallasz Athéné Egyetem két projektje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.