Lázár összekapcsolná Szegedet és Hódmezővásárhelyet

A miniszter szeretné, ha bővítenék a békéscsabai repülőteret. Beterjeszti Botka László kéréseit a kormány elé.

MTI
2016. 12. 14. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegednek és Vásárhelynek egy agglomerációt kell alkotnia, hogy kiaknázhassák az ipari-gazdasági-munkaerőpiaci együttműködés lehetőségeit – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Vásárhely24.com-nak.

Nemcsak a már évek óta tervezett, a két nagyvárost összekötő villamosvasútban gondolkodik, hanem beterjeszti Botka László szegedi MSZP-s polgármester kérését, hogy létesüljön egy harmadik Tisza-híd és egy új uszoda.

Azon dolgozom, hogy ez megvalósuljon, a szerdai kormányülésen támogatóan fogom előterjeszteni Botka polgármester úr kérését – mondta el Lázár, aki szerint kiemelten támogatni fogják a két projektet. 

Még az év végéig kiírják a közbeszerzési felhívást a villamosvonalra, döntenek a járművek beszerzéséről, a pályakorszerűsítéséről, tavasszal már az építkezés is megindulhat.

Hódmezővásárhelyen az elkerülőút építését tartja a legfontosabbnak, ennek kapcsán elmondta, hogy a magyar kormány stratégiai célkitűzése a 47-es út – Szeged és Debrecen közötti – 228 kilométeres szakaszának korszerűsítse. Ez tehermentesítené a megyei jogú várost az áthaladó forgalomtól, mintegy 20 ezer járműtől. A beruházás várhatóan 2018–22 között valósulhat meg.

Beszélt az ELI lézerközpontról is, melynek 20 százalékát lehet magyar megrendelésekkel kötik le. Szerinte így óriási lehetőségek nyílnak meg Szeged számára, de a kormány ígéretet tett a lézerközpont mellett egy 200 hektáros tudományos park létesítésére is. (A projekt felügyeletére tegnap nevezték ki kormánybiztosnak Palkovics László oktatásügyi államtitkárt.)

A békéscsabai repülőtér milliárdos nagyságrendű bővítése mellett is lobbizik Lázár. Ennek kapcsán elmondta, hogy megkezdődött az M44-es út építése, amely Kecskemét és Békéscsaba között hamarosan négysávos közúti összeköttetést teremt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.