Lehet, mégsem lesz minden drón törvényen kívüli

A 250 gramm tömeg alatti eszközöket játéknak tekintené az NFM új rendelettervezete.

MNO
2016. 12. 23. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés november végén fogadta el a dróntörvényt, amely nemzetközi mércével nézve is kifejezetten szigorúan kezeli a hobbi célú reptetést. Az eredetileg megszavazott, január 1-én életbe lépő szabályozás szerint minden távirányítású repülő eszközt regisztrálni kellene a hatóságoknál. Kezdve a gyerek játékhelikopterétől egészen a több százezres profi filmes eszközökig. Kötelező lenne a felelősségbiztosítás minden drónra, némelyik irányítását tanfolyam elvégzéséhez kötnék. De már a novemberi törvény elfogadásakor is azt ígérték, hogy a részletszabályokat illetően finomítanak majd a törvényen.

Pénteken meg is jelent a Kormány.hu-n a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új rendelettervezete a pilóta nélküli légi járművek szabályozásáról. A tárca azt állítja, hogy egyszerűbb, a felhasználók életét nem megkeserítő, de a légi közlekedés biztonságát és a személyiségi jogokat védő új szabályozás kidolgozását tűzte ki célul. Ez a szándék pedig érezhető is. 

A tervezet például a 250 gramm súly alatti eszközöket simán játéknak tekintené, használatukhoz semmilyen külön feltételt nem szab. Az ennél nagyobb súlyú drónokat három kategóriába sorolnák:

Már az első kategóriánál szembeötlően bürokratikus a rendszer. Ugyanis a néhány tízezer forintért bárki által beszerezhető, szinte még játéknak számító drónokhoz is el kellene végezni egy e-learning tanfolyamot a használat előtt. Viszont még nem kellene regisztrálni az eszközöket.

A II. kategóriában viszont ez már kötelező. Ahogy az is, hogy az irányító engedéllyel rendelkezzen. Ezt képzéshez és vizsgához kötik. De nem kell felelősségbiztosítást kötni, ami lényeges lazítás.

A 25 kilogramm feletti drónok működtetéséhez szakszolgálati engedély kell, sőt, az eszköznek is meg kell felelnie egy légi alkalmassági vizsgálaton. A vezetőnek üzemi és repülési naplót kellene vezetnie. Az előírt dokumentumok a munkaterületen elektronikus formában is bemutathatók. Az esetlegesen okozott károk megtérítése érdekében az üzemeltetőnek minden esetben felelősségbiztosítással is kell rendelkeznie – írja a tervezet. Mivel ezek már profi eszközök, nagy tömegük miatt súlyos károkat okozhatnak, ebből a szempontból racionális a tárca javaslata.

A november végén elfogadott javaslat egyik legkritikusabb pontjára kifejezetten modern választ adna az NFM. A légtérzárról a jövőben is meg kellene győződni a használat előtt, de erre külön telefonos applikációt fejlesztetnének.

Ideje szabályozni

A drónok nemcsak a hobbi használók között terjedtek el az elmúlt időszakban, a jövőben egyre fontosabb lesz a szerepük a szállítmányozásban. Mérföldkő volt, hogy december közepén az Amazon sikeresen teljesítette első éles drónos kézbesítését Angliában. Az amerikai cég repülője első alkalommal szállított házhoz egy csomagot, amelyben pattogatott kukorica és tévés tartozék lapult. 

De ahogy a képünkön is látszik, a hatóságok is egyre többször használják az eszközöket. A migránsok megfigyelésére már hazánk déli határán is bevetették őket.

A játék kategória felett viszont továbbra is tilos lenne a drónokat lakott területen hobbi célból reptetni. A belterületi kereskedelmi repülések esetén az eszközt a jól láthatóság érdekében ki kell világítani vagy élénk színekre kell festeni. A vezető számára előírás lehet a megkülönböztető ruházat, például láthatósági mellény viselése is. Pilóta nélküli légi járművek szállítási feladatokra a továbbiakban is csak eseti légtér igénylése mellett használhatóak.

Új repülőtéri kategóriát – ún. VII. osztályú repülőterek kialakítását tervezik. Ezt nem csak a drónosok használhatnák, hanem kutatás-fejlesztési célokat is szolgálna.

Az új előírások a véleményezés után 2017 nyarától léphetnek életbe.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.