Magasabb nyugdíjat kaphatnak a kommunizmus áldozatai

Kétlépcsős emelés jöhet: 2017 januárjától 60, míg 2018 januárjától 40 százalék.

MNO
2016. 12. 15. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elsejétől magasabb nyugdíjat kaphatnak a kommunizmus áldozatai – írja az Index egy kormányelőterjesztésre hivatkozva.

A tervezet (pdf itt) elsősorban az 1945 és 1963 között törvénysértő módon elítélteknek, többek között az 1956-os elítélteknek irányoz elő két körös emelést. Amennyiben elfogadják a tervezetet, akkor a börtönben, internáló- vagy munkatáborban töltött évek után járó nyugdíjkiegészítést 2017 januárjától előbb 60 százalékkal, egy évvel később, 2018 januárjától újabb 40 százalékkal növelik.

A portál megjegyzi, hogy korábban a Nemzeti Emlékezet Bizottsága dolgozott ki koncepciót a kommunista diktatúra áldozatainak nyugdíjemelésére. Indoklásuk szerint a rendszer üldözöttje aktív éveiben elesett a képzettségének megfelelő állástól, alacsony presztízsű, rosszul fizetett munkakörbe kényszerült. Az öregségi nyugdíj alapja viszont továbbra is az aktív időszakban elért jövedelem.

Noha az egykori üldözöttek 1990-től különböző jogcímeken kapnak pótlékokat, ezek emelkedése nem tartott lépést az öregségi nyugdíjak növekedésével – olvasható a cikkben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.