Még izgulhat a székéért Gyenes Levente

Ellentmondások a gyömrői polgármester akár az új évig is elhúzódó méltatlansági ügyében.

2016. 12. 09. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Formai hibát ejtett a Pest Megyei Kormányhivatal (PMKH) a Gyenes Leventével, Gyömrő idén tavasszal jogerősen elítélt polgármesterével szemben benyújtott méltatlansági keresetlevelében, ezért az ellene indított bírósági eljárás karácsonyig is elhúzódhat – tudta meg lapunk Varga Ernőtől, a település jegyzőjétől. Kérdésünkre elmondta: a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (BKKMB) a polgármestert minderről írásban tájékoztatta, valamint arról is, hogy a kormányhivatal november végén újra az igazságszolgáltatáshoz fordult. Így a hatályos törvények szerint a bíróság rendelkezésére álló 30 napos döntési határidő meghosszabbodott. Mivel a kormányhivatal november 24-i dátummal adta be a kijavított keresetlevelet, így a döntés várhatóan már csak karácsony után, a két ünnep között vagy az új év első napjaiban születhet meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy addig, illetve fellebbezés esetén a másodfokú bíróság – beérkezéstől számított három napon belül meghozandó – jogerős ítéletéig a gyömrői polgármester biztosan a székében maradhat.

A PMKH törvényességi felügyeleti osztálya nem erősítette meg a fentieket. „Kérelmünket a BKKMB nemperes eljárásban, három hivatásos bíróból álló tanácsban tárgyalja, az indítvány elbírálhatóságának nincs jogszabályi akadálya, az eljárás még folyamatban van” – írták.

Gyenes Leventét a Gyömrő 2000 Kör jelöltjeként az idén augusztusi időközi választáson jóval több mint kétharmados szavazataránnyal választották újra (2002 óta valamennyi önkormányzati választáson győzött), miután lemondott tisztségéről a tavasszal lezárult büntetőpere után. A Szegedi Ítélőtábla ugyanis másodfokon a kecskeméti számlagyárként elhíresült ügyben adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt kilenc hónap – két évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. Ekkor kezdődött az azóta is tartó jogi vita a kormányhivatal és a polgármestert támogató civil szervezet képviselőinek többségével működő gyömrői képviselő-testület között. A PMKH már akkor jelezte, hogy a jogértelmezésében az önkormányzati törvény alapján mindaddig fennáll a méltatlanság, amíg a felfüggesztett börtönbüntetés tart. A polgármester ugyan ezek után lemondott posztjáról, de mivel a közügyektől nem tiltották el, újra indulhatott az időközi választáson.

Gyenes Levente szeptember végéig saját maga lemondhatott volna ismét a tisztségéről, de ezt nem tette meg, ezért a kormányhivatal megindította ellene a méltatlansági eljárást, tisztségének megszüntetését kérve a gyömrői képviselő-testülettől. A helyi képviselők azonban október 29-i tanácskozásukon a PMKH felszólítására sem mondták ki a méltatlanságot. Amennyiben a bíróság ezt mégis megtenné, tavaszig időközi polgármester-választást kellene tartani a településen. Gyenes Levente korábban lapunknak azt mondta: akkor sem indulna el a három éven belül megrendezendő harmadik polgármester-választáson, ha az idén augusztusi indulását lehetővé tévő jogszabályok még hatályban lennének. Bár az Igazságügyi Minisztériumban Trócsányi László miniszter felkérésére külön munkacsoport alakult, hogy kidolgozza: erkölcsi bizonyítvány nélkül, tehát büntetett előélettel senki ne lehessen polgármester, alig egy hete arról tájékoztattak, hogy még dolgoznak a jogi szabályozás előkészítésén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.