Meghalt Kilényi Géza

A korábbi alkotmánybíró 81 éves volt.

MTI
2016. 12. 15. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint Kilényi Géza az egyetemi jogi végzettségét Budapesten szerezte meg 1958-ban. Másfél évtizeden át ügyészként dolgozott, tevékenységi köre a közigazgatás működésének törvényességi felügyelete volt. 1973 és 1985 között az Államigazgatási Szervezési Intézet tudományos igazgatóhelyetteseként dolgozott. A jogtudományok doktora fokozatot 1978-ban szerezte meg. 1986-tól az MTA Államtudományi Kutatások Programirodája igazgatói posztját töltötte be.

Kilényi Géza 1988 és 1989 novembere között az új alkotmány kidolgozásáért és a közjogi kodifikációért felelős igazságügyminiszter-helyettes volt. 1989 novemberében tagja lett az akkor alakult Alkotmánybíróságnak, tisztségét 1998 novemberéig töltötte be.

Az Alkotmánybíróság jelenlegi és korábbi tagjai, munkatársai Kilényi Géza személyében gyászolják a jogtudóst, a közigazgatási és az alkotmányjog tudósát, valamint a magyar Alkotmánybíróság alapító tagját – olvasható a testület honlapján.

Az Igazságügyi Minisztérium csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, mély fájdalommal értesültek Kilényi Géza haláláról, és részvétüket fejezték ki a professzor családjának, hozzátartozóinak. A tárca saját halottjának tekinti a korábbi alkotmánybírót – közölték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.