Nem tárgyalt az államtitkár a tanárokkal

Meg sem jelent az oktatási államtitkár a kormányzat pedagógusok sztrájkbizottságával folytatott hétfői tárgyalásán.

Hutter Marianna
2016. 12. 14. 20:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg sem jelent az oktatási államtitkár a kormányzat pedagógusok sztrájkbizottságával folytatott hétfői tárgyalásán – tudta meg lapunk a sztrájkbizottság képviseletében nyilatkozó Galló Istvánnétól. Mint Gallóné elmondta, bár a politikust helyettesítő Sipos Imre helyettes államtitkár azt ígérte, Palkovics később csatlakozik a tárgyaláshoz, ez végül nem történt meg, holott őt jelölték ki a feladatra.

A tárgyaláson egyébként a sztrájkbizottság tavaszi, 25 pontos követeléséről volt szó. A pontokkal kapcsolatban bár több esetben is megállapodás született, ám azok törvényi hátterét még nem minden esetben rendezték. Gallóné példaként említette, problémát okoz, hogy az osztályfőnöki és egyéb órakedvezmények kérdésében nem egyértelmű a vonatkozó kormányrendelet szövegezése, így minden intézményben másként értelmezik azt. Emiatt előfordul, hogy például az osztályfőnököknek hiába lenne joguk kettővel kevesebb tanórát tartani egy héten, van olyan iskola, ahol egyáltalán nem adják meg az órakedvezményt. Szó volt arról is, hogy a sztrájkbizottság indítványozta, ne vesszen el azon dolgozók béren kívüli juttatása, akik korábban az önkormányzatoknál dolgoztak, ám az iskolák működtetésének államosítása miatt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lesz a munkaadójuk a jövőben.

Ugyanis mint lapunk elsőként beszámolt róla, volt olyan tankerületi központ, ahol már bejelentették ezen dolgozóknak: búcsút inthetnek a kafetériának. Emiatt a sztrájkbizottság azt javasolja: a pedagógusi életpályamodell hatálya alá nem tartozó munkatársak részére 2017-ben háromszor 35 ezer forintos béren felüli juttatást adjanak. Utóbbi kérés Gallóné szerint „kényesnek” számított, mert „pénzről volt szó”. Ehhez hasonlóan az oktatási államtitkárságnak „az a kérés sem esett jól”, amely szerint a pedagógusi béreket kössék ismét a minimálbérhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.