Orbán svájci követe is ismeri Pharaont

Nagy István egy libanoni bank vezérigazgatója volt, miközben Pharaont több cége is odaköti.

MNO
2016. 12. 15. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István berni magyar nagykövet elismerte az Indexnek, hogy 2015-ben egy fogadáson találkozott Ghaith Pharaonnal. Nagy a portálnak azt állította, hogy azóta egyszer sem látta az olajmilliárdost, de az Index egy svájci forrása szerint korábban is volt kapcsolat a két férfi között: a rendkívüli és meghatalmazott berni nagykövet mutathatta be Pharaont a magyar miniszterelnöknek.

A cikk szerint Libanon és az ottani gazdasági és pénzügyi világ lehet a kapcsolat Nagy és az Interpol, valamint az FBI által a 90-es évek óta körözött üzletember életében. Az Index nem tér rá ki, de a nagykövet 1967–1968 között a bejrúti Middle East College-on tanult közép-keleti történelem és vallástörténet szakon, nővére is itt élt a családjával. A lap azt viszont megemlíti, hogy 2005-től egészen 2012-ig Nagy vezette az Audi magánbank libanoni leányvállalatát.

Pharaon is a családja révén kerülhetett először Libanonba, a terrorizmus finanszírozásával és korrupcióval gyanúsított üzletember édesapja, Rashad Pharaon a Népszövetségben (ez volt az ENSZ elődje) Libanon és Szíria francia mandátumát képviselte. Fia pedig több forrás szerint is általános iskolába és gimnáziumba járt az országban.

Újabb kapocs lehet emellett, hogy Nagy több gázzal, olajjal, vegyszerekkel, cementtel és például villamos energiával kereskedő vállalat igazgatóságát vezeti, amelyben többségi tulajdonos a bejrúti székhelyű Pharaon Group befektetési alap. Ennek az egyik legfontosabb donora egy dr. Ghaith R. Pharaon nevű férfi, aki azonos a Magyarországra érkezett Pharaonnal. Érdekesség, hogy a cégcsoportot jelenleg az a Michel Pharaon vezeti, aki Libanon turisztikai minisztere. 

A lap próbált rákérdezni arra, hogy ugyanazon a fogadáson találkozott-e Nagy István és Orbán Viktor az olajmilliárdossal, de erre a követség nem válaszolt. Mint ismeretes, a kormányfő azt közölte, 2015-ben a jordán tiszteletbeli konzulátuson futott össze Pharaonnal, akinek azóta több közös ingatlanügylete volt Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével, de a Magyar Narancs azt is megírta, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel, sikeres gázszerelővel egyszerre luxusjachtozott a horvátországi Splitben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.