ORÖ: iratlefoglalás volt a kormányhivatalban

Közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoznak.

MNO
2016. 12. 15. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iratlefoglalást tartott a rendőrség a Budapest Fővárosi Kormányhivatalban az ORÖ május 25-i kisvárdai közgyűlésével kapcsolatos jegyzőkönyv-hamisítási botrány miatt – írja a RomNet. Úgy tudják, a BRFK nyomozói december 7-én a foglalták le a kisvárdai ülés jegyzőkönyvét, a felügyeleti szervhez eljuttatott hanganyagot, illetve a jegyzőkönyv közokirat-jellegét kifogásoló beadványokat.

Mint korábban a Magyar Nemzet megírta, közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság az Országos Roma Önkormányzatnál a szervezet májusi, rendkívüli közgyűlésén történtek miatt. A kihelyezett kisvárdai ülés után Lakatos Oszkár és Vajda László roma politikusok fordultak a rendőrséghez, állításuk szerint ugyanis a közgyűlésről készült hivatalos jegyzőkönyv nem egyezik azzal, ami valójában elhangzott az ülésen, amelyről hangfelvétel is készült.

Ráadásul a képviselők szerint a jegyzőkönyv megírására az ORÖ egyik olyan alkalmazottját utasította a szervezet, aki részt sem vett a május 25-én tartott közgyűlésen. Erről – büntetőjogi felelőssége tudatában – írásban is nyilatkozott az ORÖ azóta már elbocsátott munkatársa. A tanúk előtt tett nyilatkozatot a képviselők lapunknak is eljuttatták. Ebben az egykori alkalmazott azt állítja, hogy mivel nem vett részt a kihelyezett ülésen, ellenvetéssel élt a jegyzőkönyv megírása ellen. Azonban nyomást gyakoroltak rá, s állítása szerint azzal fenyegették meg, hogy ha nem végzi el a feladatot, nem tartják fenn tovább megbízásos jogviszonyát, ezért végül vállalta a munkát. Hozzátette, a jegyzőkönyvet nem a saját hivatali számítógépén kellett elkészítenie, a leírt szöveg további sorsáról pedig nem tájékoztatták. Mindezek ellenére az ORÖ június végén szerződést bontott vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.