Orosz egyelőre polgármester marad Érpatakon

Végérvényes, hogy nem lesz időközi önkormányzati választás Érpatakon.

MTI
2016. 12. 09. 16:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fórizs Ildikó közleményében kiemelte: az ítélőtábla végzése szerint sem áll fenn az időközi választás kiírásának feltétele, így a bíróság is alaptalannak találta a benyújtott kifogást.

A végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Az ítélőtábla sajtószóvivője emlékeztetett arra, hogy az érpataki önkormányzati képviselő-testület korábban határozatot hozott feloszlatásáról, a helyi választási bizottság pedig kiírta az időközi választást.

A kormányhivatal keresete alapján azonban a közigazgatási bíróság a testület feloszlatását kimondó határozatot hatályon kívül helyezte, így megszűnt az időközi választás oka.

A közigazgatási bíróság ítélete ellen nem volt helye fellebbezésnek, az a kihirdetésével jogerősé vált. A helyi választási bizottság ezért a választás kiírásáról rendelkező határozatát hatályon kívül helyezte. Döntése ellen fellebbezést nyújtottak be.

A fellebbezést a területi választási bizottság tárgyalta, megalapozatlannak tartotta és elutasította.

A fellebbező bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Debreceni Ítélőtáblához, amely nem peres eljárásban helybenhagyta a területi választási bizottság döntését.

A bírósági szóvivő nem nevezte meg a fellebbezőt, amely – mint a területi választási bizottság döntésekor kiderült – a Magyar Munkáspárt volt. A párt ugyanis jelöltet indított volna az érpataki választáson.

Az érpataki modellről elhíresült Orosz Mihály Zoltán egy ideig így még polgármester marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.