Palkovics László kormánybiztos is lesz

Az oktatásügyi államtitkár felügyeli majd az elektromos autók magyar fejlesztését és az ELI Science Parkot.

MNO
2016. 12. 13. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A siralmas eredményű PISA-tesztek után újabb kihívással kell megküzdeni az oktatási államtitkárnak, ugyanis Palkovics László egy újabb hosszú nevű kormánybiztosi posztot kapott. A kedden megjelent Magyar Közlöny szerint ő lesz a vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért, továbbá az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és a gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztosa.

A keddi kormányhatározat szerint ő felel majd a Zalaegerszegen létrehozandó járműipari tesztpálya elindításáért és a későbbi kihasználásával kapcsolatos kormányzati szintű tevékenységekért. Azt még november elején jelentette be a kormány, hogy 40 milliárd forintért tesztpályát épít azért, hogy Magyarország régióvezető járműipari kutatógócpont legyen. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt reméli, hogy a beruházás és a kapcsolt beruházások, szerződések révén az elkövetkezendő két évben 0,1 százalékkal emeli meg a GDP-t – írta akkor a Portfolio.hu. Az államnak addig is durván 40 milliárd forintba kerül a beruházás.

Továbbá Palkovics felügyelete alá tartozik mostantól a szegedi ELI Science Park megvalósításának gondozása, valamint az, hogy megfelelő szakembereket képezzenek a létesítmény kezelésére a magyar felsőoktatásban. Az ELI egy prágai és bukaresti központtal létrehozott kutatóintézet, amelynek három berendezése közül egy épül fel Szegeden. Az itteni lesz a világ első attoszekundumos lézere. A komplexum összértéke meghaladja a 70 milliárd forintot.

A hatályos törvények nem tiltják, hogy egy államtitkár kormánybiztos is legyen. Viszont, ha előbbi megbízatása megszűnik, akkor nem maradhat tovább a posztján. Palkovics munkáját a közlöny szerint titkárság is segíti. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.