Palkovics: Nem ért minket sokk a PISA miatt

Az oktatási államtitkár szerint nem változtat a folyamatokon a felmérés eredménye.

MTI
2016. 12. 17. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palkovics László a lap szombati számában publikált interjúban elmondta, hogy zajlik az eredmények értelmezése, és készül egy jelentés, amely januárban kerül majd a kormány elé. Meg kell nézni, más országokhoz képest hogy állunk, valamint, hogy miért változtak az eredmények – fűzte hozzá.

Közölte, megnézik, mi változott az elmúlt időszakban, mi történt az iskolákban, hogyan nézett ki a tanítás módszertana, vagy például azt, hogy a teszt újfajta, teljes egészében számítógépen történő kitöltése okozott-e problémát (az oktatási államtitkár néhány napja még az előző nyolc évet okolta a PISA-eredmények miatt).

Palkovics László megjegyezte, hogy nagyon sok országnak romlottak a PISA-eredményei. „Nem ért minket sokk a PISA miatt, és azon a folyamaton, amit elkezdtünk, a PISA lényegében nem fog változtatni” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy ki vagy mi felelős leginkább a rosszabb teljesítményért, Palkovics László azt válaszolta, hogy ez összetett, hiszen van a tananyag, a tanterv, a módszertan, amelyeket át kell tekinteni. A tanárnak és a szülőknek is van szerepük – mondta, megjegyezve azt is, hogy a gyerekeket nem lehet felelőssé tenni, bár az tény: ha nem tanulják meg, amit kell, akkor ezek az eredmények értelemszerűen rosszabbak lesznek.

Az oktatási államtitkár szerint a módszertant mindenképpen át kell gondolni. Mint elmondta, fontos lenne például, hogy a jövőben bizonyos órákon kisebb csoportban történjen a foglalkozás, így akinek nehezebben megy az anyag, annak többet segítsenek a tanárok. Továbbá lényeges az iskolák megfelelő eszközellátottsága is: például most a nyolcadik osztályig kevés iskolában tanulnak olyan modellezési szimulációs eljárásokat, amelyeket a PISA számon kér – mutatott rá Palkovics László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.