Pluszpénzt kapnak a vasutasok és a postások

A vasutasok 45 ezer forintot, a postások 65 ezer forintnyi utalványt kapnak.

MTI
2016. 12. 15. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MÁV Zrt. csütörtöki tájékoztatásában felidézte: a MÁV és a szakszervezetek között februárban létrejött bérmegállapodásban a vasúttársaság vállalta, hogy ha a gazdálkodási eredmények fedezetet biztosítanak, akkor a negyedik negyedévben javaslatot tesz egyszeri kifizetésre.

A vasutas érdekegyeztető tanácsban folytatott csütörtöki tárgyaláson a munkáltató és az érdekképviseletek megállapodtak, hogy a MÁV Zrt., a MÁV-Start Zrt., a MÁV Szolgáltató Központ Zrt., a MÁV FKG Kft. és a MÁV Vagon Kft. munkavállalói 45 ezer forint, a Záhony-Port Zrt. dolgozói pedig 20 ezer forint egyszeri kifizetést kapnak az elkötelezettség erősítésének és a munkavállalók megbecsülésének jeleként – fogalmazott közleményében a vasúttársaság.

Közölték azt is, hogy a munkáltató és az érdekképviseletek folytatják a bérezésről és a kollektív szerződésről szóló, november végén megkezdett tárgyalásokat.

A Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) közleménye szerint a cég első ajánlata bruttó 35 ezer forint volt, ezt a szakszervezet méltatlannak találta. A súlyos munkaerőhiány miatt a vasutasok gyakran több ember munkáját végzik, több műszakban és ünnepnapokon is dolgoznak, gyakran igen rossz körülmények között, ezért olyan mértékű az elvándorlás, hogy ez bizonyos területeken már kockázatot jelent – hangsúlyozták.

A szakszervezet a bruttó 45 ezer forinttal sem elégedett teljes mértékben, de be kellett látni, hogy pillanatnyilag erre van lehetőség – közölték.

A közleményben Meleg János, a VSZ elnöke jelezte, az érdekképviselet továbbra is kitart korábbi követelései mellett. A szakszervezet tervezhető életpályamodellt, lényegesen jobb béreket, lényegesen jobb munkakörülményeket, az elvtelenül szigorú és ésszerűtlen vizsgáztatási rendszer felülvizsgálatát és már az iskolákban megalapozott utánpótlási rendszer kidolgozását várja a cégvezetéstől, ehhez a VSZ továbbra is felajánlja a segítségét – fogalmaznak a közleményben.

A 24.hu információi szerint 65 ezer forint Posta Paletta utalványban részesülnek a postások 2016 decemberében. A juttatást a postai munkavállalók túlnyomó többsége megkapja, a premizált munkakört betöltő munkavállalók kivételével.

Információik szerint 40 ezer forintnyi utalványt még karácsony előtt megkapnak a postások, a maradékot pedig december 31-ig juttatják el hozzájuk.

A Posta Paletta étkezési utalványt ételfogyasztáson, illetve fogyasztásra kész étel vásárláson túl valamennyi élelmiszer vásárlására használható fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.