Pulykapénz lesz, de a bértárgyalás elakadt

A vasutasok bruttó 45 ezer forint egyszeri juttatást kapnak karácsonyra.

Markotay Csaba
2016. 12. 16. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VDSZSZ Szolidaritás elnöke elmondta, hogy ugyan a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi bővülése (15, illetve 25 százalékos növekedés) miatt a vasutasok egy részének emelkedik a fizetése, de fontos lenne, hogy ne alakuljon ki bértorlódás, vagyis azoknak a bérét is emeljék, akik valamivel a minimálbér felett keresnek. Épp emiatt szorgalmazta az érdekképviselet, hogy a következő két évben, vagyis 2018 végéig a vasutasok bérét további mintegy 30 százalékkal növeljék.

A MÁV vezetése a múlt heti tárgyalásokon sem tett konkrét béremelési ajánlatot. Ezt részben magyarázhatja, hogy a becslések szerint a szakszervezetek által javasolt emelésnek akár 15-20 milliárd forint is lehet a „költségigénye”. A minimálbér emelése egyébként a MÁV mintegy 38 ezer munkavállalójának harmadát, 12 ezer embert érint közvetlenül, de nyilván a többiek bérét is növelni kell majd.

Egyezség jött létre ugyanakkor tegnap arról, hogy karácsony előtt egyszeri, bruttó 45 ezer forintot kapnak a vasutasok, egészen pontosan a nem vezetői munkakörökben foglalkoztatott csaknem 35 ezer munkavállaló. A szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében ezt a „pulykapénzként” emlegetett juttatást néhány napon belül átutalják a vasutasoknak. A cég első ajánlata bruttó 35 ezer forint volt, ezt azonban a Vasutasok Szakszervezete méltatlannak találta. Az érdekképviselet szerint ugyanis „a súlyos munkaerőhiány miatt a vasutasok gyakran több ember munkáját végzik, fizikailag és szellemileg is leterheltek, éjjel, nappal és ünnepnapokon is dolgoznak, gyakran igen rossz körülmények között, ezért olyan mértékű az elvándorlás, hogy az már bizonyos területekre kockázatot jelent”. A végül kialkudott bruttó 45 ezer forinttal sem elégedett teljes mértékben a szakszervezet, de közleményük szerint „be kellett látni, hogy pillanatnyilag eddig ér a takaró”. – Hasonló pulykapénzt egyébként az utóbbi két évben is kaptak a vasutasok – mondta lapunknak Halasi Zoltán. A MÁV vezetése pedig arra emlékeztetett, hogy a szakszervezetekkel kötött februári bérmegállapodásban vállalták azt, hogy ha a gazdálkodási eredmények fedezetet biztosítanak rá, akkor a negyedik negyedévben javaslatot tesznek egyszeri kifizetésre.

– Noha a bértárgyalások a jelek szerint egyelőre megakadtak, több részletkérdésben, mint például a választható béren kívüli juttatások ügyében vagy a kollektív szerződéssel kapcsolatban folyamatosak az egyeztetések – mondta a VDSZSZ Szolidaritás elnöke.

Az Igazságügyi Minisztérium azt javasolja, hogy a politikai üldözöttek nyugdíját emeljék meg 60 százalékkal – írta a Napi.hu. Az intézkedés a 1945–1963 között törvénysértő módon elítéltek és az 1956-os forradalomban meghurcoltak számára jelentene kárpótlást. A javaslat nem szól arról, hogy a nyugdíjemelés hány embert érint, és annak mekkora a költségvetési vonzata. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.