Százmilliárdokat is kereshetett Mészáros a közbeszerzéseken

Azt azonban nem tudni, hogy pontosan mennyi pénz került ebből az ország legsikeresebb gázszerelőjéhez.

MNO
2016. 12. 13. 20:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

225 milliárd forint értékű állami közbeszerzésen nyertek Mészáros Lőrinchez és családjához köthető cégek önállóan és konzorciumok tagjaként idén – számolta ki az RTL Híradó.

A csatorna számításai szerint Orbán Viktor miniszterelnök barátjának, Felcsút polgármesterének közel 20 cége van. Ezek közül a Mészáros és Mészáros Kft. (konzorciumban) 140 milliárd forintot, az R-Kord Kft. (egyedül és konzorciumban) 76 milliárd forintot, a Fejér B.Á.L. Zrt. (konzorciumban) 8,5 milliárd forintot, a Vivienvíz Kft. 486 millió forintot keresett az állami közbeszerzéseken. Azonban, hogy ebből pontosan mennyi kötött ki a Mészáros családnál, nem tudni, mert a konzorciumok esetében nem ismert, hogy milyen arányban részesültek ebből a tagok.

A számításból pedig hiányoznak az olyan tételek is, mint a Búzakalász 66 Kft. érdekeltségébe tartozó Dereszla Kft. Tokaj-hegyaljai borászatának állami megbízási díjai. Itt ugyanis például nem tudni, mennyiért palackoztak át \'56-os évjáratú borokat a földművelésügyi tárcának. Igaz, utóbbi korábban azt állította a csatornának, hogy ezt ingyen tette a cég.

A DK szerint ez több, mint amennyit a magyar felsőoktatásra költ egész évben az állam, az ugyanis csak 160 milliárd forint.

Az elmúlt időszakban több cég is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került, így a néhai Népszabadságot kiadó Mediaworks, a Hunguest hotelek hátterében is felsejlik a mit sem sejtő üzletember, ahogy azt sem tudni, hogy mik a tervei a Talentison keresztül szintén a családjához tartozó Herceghalmi Kereskedőház Kft.-vel vagy a Széles Gábortól megvett Echo tévével.

Mészáros egyébként azt állítja, hogy nem csak ő, de az egész ország jobban él – annyira, hogy a hírek szerint már egy tengeri hajója is van. Legalábbis azt mondta, hogy korábban nem sejtette, hogy wellness szállodákat vásárol majd, amikor a Hír TV kérdezte arról, hogy valóban az ő tulajdonába került-e a Mediaworks. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.