Szegeden pénz jár a gyermekszülésért

A jövő évtől egyszeri, 25 ezer forintos támogatás jár.

Hutter Marianna
2016. 12. 16. 21:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évtől egyszeri, 25 ezer forintos támogatást kap gyermeke születése után minden szegedi nő – döntött ellenszavazat nélkül pénteki ülésén a Tisza-parti város közgyűlése. Az önkormányzati támogatásra jogosult lesz minden olyan, az újszülöttet a saját háztartásában nevelő kismama, aki életvitel-szerűen Szegeden él. Az előterjesztés szerint 2015-ben 1334 gyermek született a városban, így a rendkívüli települési támogatás bevezetése 35 millió forintos forrást igényel. Az MSZP-s Botka László polgármester a vita során elmondta, arányaiban a szegedi önkormányzat fordítja a legnagyobb forrást a költségvetéséből szociális támogatásokra. Az idén a város 400 millió forintot különített el települési támogatásokra, jövőre pedig a tervek szerint 500 millió forintot fordít erre a 30 milliárd forintos költségvetéséből.

Nem Szeged az egyetlen önkormányzat, amely igyekszik arra ösztönözni a párokat, hogy a városban alapítsanak családot. Esztergomban például másfél millió forintos támogatást kaphatnak a gyermekek 21 és 31 éves koruk között. Ennek felhasználása viszont kötött: vagy esztergomi otthonteremtésre vagy felsőoktatási tanulmányok finanszírozására fordíthatják, ha megfelelnek több feltételnek is. Például a gyermeknek és legalább egyik szülőjének a gyermek 21 éves koráig Esztergom közigazgatási határán belül kell laknia, illetve a jogosultnak 21 éves koráig középfokú végzettséget vagy szakképesítést kell szereznie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.