Szuper ötlet: jövőre érkezik a karácsonyi ajándék

Nem győzik kihordani a postások a kormány karácsonyi ajándékát. A Fidesz frakciója szerint ez így is van jól.

MNO
2016. 12. 22. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korózs Lajos szerint a nyugdíjasok fele nem fogja megkapni karácsonyra az Erzsébet-utalványt. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: ugyan a héten gőzerővel dolgoztak a nyomdák, csak a hét közepére tudták teríteni a postahivataloknak a küldeményeket. Hozzátette: a postások erőn felül teljesítenek, összesen több mint százötven mázsa küldeményt kell továbbítaniuk.

A Hír TV már múlt héten arról számolt be, hogy a karácsonykor amúgy is megnövekedett forgalmon felül még az Erzsébet-utalványok kézbesítését is teljesítenie kell az állami vállalatnak. A helyzetet rontja az ágazatot is sújtó munkaerőhiány, de a posta szerint nem okoz megoldhatatlan feladatot számukra a karácsonyi szezon. Az Index postásoktól kapott panaszokat hozott nyilvánosságra, ezek szerint volt olyan dolgozó, aki arról írt: napi 13-15 órát kellene dolgozniuk, hogy minden időben megérkezzen. A posta vezetője, Illés Zoltán a Hír TV-nek azonban arról beszélt, hogy nem okoz krízist az év végi forgalom.

Ismeretes, a kabinet az Erzsébet-utalványokat eredetileg a kormányhivatalok dolgozóin keresztül kézbesítette volna, ám hamar kiderült, hogy ez megoldhatatlan pluszterhet róna az állami hivatalnokokra.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Korózs Lajos azt is mondta az Erzsébet-utalványok osztogatása kapcsán, hogy a kormányt semmi más nem érdekelte, „csak a haszon, hogy mennyi pénzt tudnak zsebre tenni, mennyi pénzt tud a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány különböző juttatásként felvenni”. Hozzátette: a nyugdíjasok Erzsébet-utalványa után számításaik szerint 3 milliárd forint a jutalék. Kérdésként vetette fel, hogyha a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány januárban megszűnik, akkor kinek a zsebébe vándorol ez az összeg. Ugyanígy kérdéses, kit illet az a jutalék, amely abból adódik, hogy a tárcák ugyancsak Erzsébet-utalvány formájában jutalmazzák munkatársaikat az év végi munka elismeréseként.

Előrevetítette: az MSZP tételesen meg fog vizsgálni minden egyes bizonylatot annak érdekében, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjon és ha a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány nem bocsátja rendelkezésükre a dokumentumokat, akkor ki fogják perelni őket.

A nagyobbik kormánypárt frakciója erre a felvetésre nem reagált, helyette azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz szerint Korózs Lajosnak mint volt szociális államtitkárnak és a szocialistáknak soha még csak eszükbe sem jutott támogatni a nyugdíjasokat, sőt még el is vettek tőlük egyhavi nyugdíjat, és nyugdíjadót akartak bevezetni. A szocialistákkal ellentétben a Fidesz megbecsüli a nyugdíjasokat – írta a kormánypárt közleményében. Hozzátették: 2010 óta garantálják a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését, jövőre további 1,6 százalékos nyugdíjemelést hajtanak végre, ami egy átlagos nyugdíj esetén havi 2 ezer forintos emelést jelent.

Az Idősek Tanácsának egyik tagja, aki történetesen, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a „házi nyugdíjasa”, Krusovszky Imréné, a kormánypárti médiumoknak nyilatkozva mindenhol azt mondta: hogy a „miniszterelnök úr kellemes és szuper ötlete” kifejezetten szép gesztus karácsonyra.

A „szuper ötlet” azonban nem mindenkinek tetszik: például alapítványoknak adja a nyugdíjasok egy része a kormány karácsonyi ajándékát. A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítványnak eddig 450 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt ajánlottak fel az idősek. Mások viszont egyszerűen csak visszaküldték a miniszterelnöknek a 10 ezer forintos utalványt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.