Társadalmi egyeztetés kezdődik a terror-SIM-kártyákról

Az egyéni előfizetőknek legfeljebb 10, az üzleti előfizetőknek pedig 50 feltöltős SIM-kártyás előfizetésük lehet.

MTI
2016. 12. 15. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karl elmondta, hogy a tervezet szerint egy egyéni előfizető legfeljebb 10, egy üzleti előfizető pedig 50 feltöltős (prepaid) SIM-kártyás szerződést köthet és tarthat fenn egyidejűleg. De nem csak ez változhat, mert a médiahatóság szigorúbban szabályozná a vásárlók személyazonosságának ellenőrzését is. A szolgáltatók magyar állampolgárok esetén elektronikus úton is ellenőrizhetik hatósági igazolványaik érvényességét, külföldi vásárlók azonban kötelesek személyesen bemutatni a szolgáltatónál a beutazásra vagy tartózkodásra jogosító okmányukat.

Az Országgyűlés a nemzetbiztonság, a bűnmegelőzés, a bűnüldözés, valamint a terrorizmus elleni fellépés érdekeire hivatkozva szigorította a feltöltős SIM-ekre vonatkozó szabályokat, hogy megelőzze és kiküszöbölje a visszaéléseket. A fellépést az indokolta, hogy a párizsi és a brüsszeli terrortámadások elkövetőinél magyar kártyákat találtak. Az ezt követő nyomozás során kiderült, hogy Salah Abdeslam és társai több magyar hívószámot használtak. Ezek egy hajléktalan férfi nevére lettek kiváltva, később kiderült, hogy 200 ezer előfizetést kötöttek a személyes adataira.

Karl Károly újságírói kérdésre elmondta: jelenleg körülbelül 4,8 millió előre fizetett díjú mobilszerződést tart számon a hatóság, ebből azonban nem mind mobiltelefonra vonatkozik, egy részük pedig valószínűleg alvó (inaktív) szerződés, illetve előfordulhat, hogy több szerződés van egy ügyfél nevén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.