Újabb diák került kórházba

A Veres Pálné Gimnázium tanulójáról van szó, aki a korábban meghalt fiatal évfolyamtársa volt.

MNO
2016. 12. 09. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb diák került agyhártyagyulladás gyanújával a László Kórházba. A Szeretlekmagyarorszag.hu az RTL Klub híradójára hivatkozva azt írta: a Veres Pálné Gimnázium tanulójáról van szó, aki a korábban meghalt fiatal évfolyamtársa volt.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa szerint az agyhártyagyulladással kórházba kerülők közül nagyon kevesen vesztik életüket, a halálozási ráta akkor magas, ha a beteg nem kap időben ellátást.

Prinz Géza neurológus-infektológus a televíziónak azt mondta, évente átlagosan harminc meningococcus okozta agyhártya-gyulladásos megbetegedést regisztrálnak. A betegség gyors lefolyású, ha véráramfertőzést is okoz, akkor a keringés összeomlását is okozhatja.

Az emberek 5 százalékának tünetmentesen él a torkában a betegséget kiváltó baktérium, ez egy másik fertőzés társulásakor tud a nyálkahártya mélyebb rétegeibe, majd áttételesen az agyba kerülni és szaporodni. Az agyhártyagyulladás cseppfertőzéssel terjed, így a beteggel egy szobában tartózkodók, illetve az első ellátását biztosítók vannak kitéve a fertőzésnek.

A fiatalok körében rendkívül alacsony az átoltottság, miután nem kötelező és nem is ingyenes az oltás: 1992 óta nem kezeltek olyan beteget agyhártyagyulladással, akinek volt védőoltása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.