Újabb létszámbővítést kérnek Péterfalviék

A leterheltséggel indokolta az adatvédelmi hatóság elnöke, hogy elhúzódnak egyes ügyeik.

Markotay Csaba
2016. 12. 17. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen előfordulhat, a hivatal ugyanis nagyon leterhelt – reagált lapunknak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke arra, hogy az ombudsman több egyedi ügyben is az eljárások elhúzódását állapította meg. Ez azért is érdekes, mert egyes panaszosok esetében egy olyan szervezet nem válaszolt idejében, amely – a személyes adatok védelmén túl – éppen a közérdekű adatok nyilvánosságáért, az adatok és információk kiadásának kikényszerítéséért küzd.

Székely László, az alapvető jogok biztosa friss jelentésében – több konkrét ügyben eljárva – azt állapította meg, hogy az adatvédelmi hatóság a „vizsgált ügyekben nem tartotta be a vonatkozó jogszabályokban meghatározott határidőt, azt jelentősen túllépte, illetve elmulasztotta tájékoztatni a panaszost a közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatáról, alapvető joggal összefüggő visszásságot okozva a jogbiztonság elvével és a tisztességes eljáráshoz való jogban rögzített, a panasz jogszabályban meghatározott időben történő kivizsgálásával”.

Péterfalvi Attila lapunknak azt mondta, az idén és tavaly több mint 2600 ügyet iktattak, ami részben vizsgálati, részben hatósági ügy volt, miközben a hivatal létszáma jelenleg 65 fő, amiben már a biztonsági szolgálat, a gépkocsivezető és a gazdasági részlegen dolgozók is benne vannak. Az ügyek szempontjából érdemi munkát viszont alig harmincan végeznek, ennyi emberre jut az említett 2600 feletti beadvány. Ráadásul ebben nagy, szerteágazó ügyek is vannak, és például egy követeléskezelés esetében több adatkezelő megkeresésére is szükség van. Ilyen körülmények között szavai szerint előfordulhat, hogy túllépik a határidőt, „ilyen becsúszhat”, de ez semmiféle olyan következménnyel nem jár, hogy mondjuk egy hatósági ügyben emiatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság határozata érvénytelen lenne.

– Jövőre a hivatal létszáma öttel nő, 2018-ra pedig, amikor már alkalmazni kell az egységes európai adatvédelmi rendeletet, újabb 10-15 ember felvételének engedélyezését kérik majd – mondta az elnök. Ezzel a hatóság létszáma összesen harminc százalékkal emelkedhet 2018 elejére.

Péterfalvi Attila kitért arra is, hogy 2018 májusától jóval több feladata lesz a hatóságnak. Miközben most legfeljebb húszmillió forintig bírságolhatnak (az adatvédelmi hatóság a információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján bírságolási jogot is magában foglaló hatósági jogkörrel is rendelkezik), ez az említett rendelet életbelépésétől húszmillió euróra, azaz csaknem hatmilliárd forintra emelkedik majd, ezért is fontos, hogy nagyon alapos munkát végezzenek. Hozzátette, hogy a néhány ügyben előforduló késedelem ellenére jelenleg is alapos munkát végeznek, amit jól jelez a bírósági szakaszba került ügyeikben hozott döntések eredménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.