Spórolni akarnak az egyenruhákon is?

Hollandiából érkezhet az alapanyag, az elhasználódott felszerelés pótlása gondot okozhat.

Buzna Viktor
2016. 07. 24. 6:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus elsején Simicskó István honvédelmi miniszter személyesen „avatja fel” a tatai bázison a katonák új gyakorló-egyenruháját – értesült lapunk honvédségi forrásból. Úgy tudjuk, az időzítés összefügg az iraki misszióban szolgáló kontingens augusztusban esedékes cseréjével, mivel a Közel-Keletre készülő katonák kapják meg az első sorozatot, majd ezt követően a szervezet alakulatainál fokozatosan vezetik be az új egyenruhát. A műveleti körülmények között alkalmazott, különösen nagy terhelésnek kitett hadi ruházat cseréjéről már korábban cikkezett a sajtó, a beruházásról azonban sok részletet nem árult el a szaktárca. A VS.hu tavaly októberben megjelent írásából annyi derült ki, hogy szemben a ma ismert, téli, nyári és sivatagi öltözetekkel, egységes egyenruhát vezet be a honvédség. Vagyis a téli hidegek ellen a katonáknak aláöltözetet kell majd viselniük, de a műveleti területtől függetlenül egységessé válik az álcázó minta is. A Honvédelmi Minisztérium (HM) döntését akkor azzal indokolta, hogy a NATO-tagországokban ez bevett gyakorlat, a VS.hu azonban emlékeztetett rá: az Egyesült Államok hadserege korábban az egységes álcázó mintájú ruházat kivonására kényszerült, Afganisztánban ugyanis a katonákat nem beolvasztotta, hanem éppen ellenkezőleg, kiemelte környezetükből.

– Megérett az egyenruhák lecserélése – mondta egy névtelenséget kérő honvédségi forrásunk. A szervezet humánpolitikájára rálátó katona elmondta, rengeteg panasz érkezett a most rendszerben lévő gyakorló-egyenruhákról. Egyes elemek gyorsan kopnak, miközben cseréjük költséges, ezáltal lassú folyamat. – A malaclopónak becézett kabát például teljesen használhatatlan ruhadarab – tette hozzá forrásunk, aki szerint az állomány már régóta sürgette a cserét, azt a beszállítói lobbinak többször sikerült megakadályoznia.

Július 7-én a Pest megyei Táborfalván tartott egészségügyi szakkiképzéseket a Magyar Honvédség, ahol a harctéri sérülések ellátását 85 sertésen gyakorolták a katonák, élő és halott állatokon egyaránt – értesült a 444.hu.

Azt pontosan nem tudni, hogy az ötmillió forintért vásárolt állatokkal mi történt, ugyanis a résztvevőkkel titoktartási szerződést íratták alá. A portál megkeresésére a honvédség közleményben informált, hogy minden előírásszerűen, a kellő engedélyekkel történt, amiket a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságától kapták meg. Továbbá hogy a beavatkozások során az altatásos érzéstelenítést állatorvos végzi, valamint mindez a teljes sebészi tolerancia szakaszában történik. A gyakorlat végén az állatorvos az állaton eutanáziát hajt végre. Az indoklás szerint azért disznókat használtak, mert ezek szövetei nagyon hasonlítanak az emberéhez.

Magyarországon egyébként törvényellenes a gerinces állatok bántalmazása, tehát nem mindegy, hogy milyen körülmények között gyakorolták a harctéri sérülések ellátását. (H. Cs.)

Az egyenruházati ellátás különösen nehezen működik – folytatta, a katonáknak az elkopott, sérült ruhák lecserélésére gyakran hónapokig várniuk kell. Forrásunk úgy látja, az egységes ruházat bevezetése valójában takarékossági célból vált indokolttá, ahogyan anyagi okok miatt döntöttek úgy, hogy az új egyenruha teljes egészében magyar fejlesztés lesz, hiszen így a várakozások szerint olcsóbb lesz a beszerzés.

A Kormány.hu-n elérhető, a szerződés odaítéléséről szóló hirdetményből kiderül, hogy a gyakorlóruhákat a HM EI Zrt. gyártja majd. A gyártásra az állami cég több mint 789 millió forintos megbízást kapott a minisztériumtól, s a június 29-én közölt beszerzési dokumentumból kiderül: a munkát úgynevezett hirdetmény közzététele nélkül induló tárgyalásos eljárás útján szerezte meg. A nyilvános versenyt kizáró beszerzési eljárást a dokumentum külön indokolja. Eszerint nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi érdekből a hazai hadiipar termelő vagy szolgáltató kapacitásának fenntartása miatt szükséges, hogy egy meghatározott forrásból történjen a beszerzés.

A honvédség és a HM EI Zrt. között köttetett szerződés eredményét a katonai felszerelésről szóló, Combatgear blog is feldolgozta. Bár az új egyenruhákat tárgyaló bejegyzést valamiért eltávolították a honlapról, a törölt cikk alatt tanulságos vita olvasható. Ebből kiderül, hogy a magyar gyártmányú ruhadarabok az amerikai katonai felszerelések árkategóriájában mozognak. A cég három ruhatípusra kapott megbízást. Az úgynevezett 15M-es gyakorlókalapból 6700 darabot gyárt a cég bruttó 7480 forintért. 31 ezer forintos darabáron készül továbbá a hadi gyakorlózubbony, ebből 12 ezret rendelt a honvédség, s ugyanennyi gyakorlónadrág készül, darabonként 30 612 forintos áron.

Egy névtelenséget kérő, a honvédség anyagbeszerzését ismerő katonatiszt lapunknak elmondta: a magas ár már a szervezeten belül is vitákat okozott. A HM EI Zrt. ugyanis Hollandiából szerzi be az árut, amit a honvédségnél többen nem tartanak indokoltnak. Forrásunk azt is elmondta, az új beszerzéssel nemcsak az ár maradhat magas, de az utánpótlásuk körüli problémák sem biztos, hogy megoldódnak.

Az új hadi egyenruhákat Táborfalván készítik, helyi varrónők – mondta, hozzátéve, hogy a tömeggyártásra az üzem nincs felkészülve. Forrásunk információit alátámasztja, hogy az egyébként széles üzleti palettával rendelkező HM EI Zrt. honlapján nyoma sincs textilipari tevékenységnek. A világhálón egy álláshirdetés kapcsán leltünk a HM EI Zrt. textilipari termelő és szolgáltató üzemére, erről azonban további információt sem az internetes kereső, sem az Opten cégadatbázisa nem adott ki. Bár a cégadatbázisban fel van tüntetve táborfalvai telephely, az adott címre kattintva hibaüzenetet kapunk. A táborfalvai önkormányzat honlapján letölthető egy dokumentum, amelyben az áll, hogy a HM EI Zrt. telephelyén a Centrál Mosodák Zrt. kért működési engedélyt még 2013-ban. Az Opten rendszere azonban azt tartalmazza, hogy ez utóbbi cég felszámolás alatt áll. Hiába értük el telefonon, a telep üzemvezetője nem adott információt. Ezt követően a HM EI Zrt. szolgáltatási divíziójának vezetőjétől, Kormány Zsolttól szerettünk volna részleteket megtudni a gyártás körülményeiről, ő azonban a tárca sajtóosztályához irányított minket. A sajtóosztály kérdéseinkre lapzártáig nem válaszolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.