Az FKF-vezér szerint nincsenek bértárgyalások a cégnél

Csontos István szerint jogszerű és indokolt volt a szakszervezetiek kirúgása.

MTI
2017. 01. 17. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csontos István jelezte: sem a társaság alapító okiratában, sem szervezeti és működési szabályzatában nem szerepel feladataik között „érdekképviseleti tevékenység ellátása”, így eleve jogellenes volt, hogy a négy ember főállásban tevékenykedett e területen.

Hangsúlyozta:

a vállalatnál a szakszervezet nem szűnt meg, a négy korábbi alkalmazott pedig továbbra is folytathatja érdekképviseleti tevékenységét.

A 2012-ben érvénybe lépett munka törvénykönyve szigorúan szabályozza a szakszervezet működését és a munkaviszonnyal kapcsolatos kereteket – tette hozzá.

Jogi szakvéleményükből idézve megjegyezte: a négy ember nem végzett ténylegesen munkát a társaságnak, az pedig „eléggé ellentétes” a jogszabállyal, hogy a vállalat által fizetett alkalmazott a munkáltatóval szemben hivatott képviselni a dolgozókat a tulajdonos vagy valamely hatóság előtt.

Csontos István hozzátette: álláspontjuk szerint semmis a négy munkaszerződés, a munkáltatónak pedig ilyen esetben kötelessége haladéktalanul és azonnali hatállyal megszüntetni azt.

Felvetette azt is: ha ők ilyen módon évi harmincmillió forinttal támogatják a szakszervezet működését, akkor az „innentől kezdve már nem tud független lenni”, hiszen

„mi akadályozza meg azt, hogy ezért a munkáltatónak esetleg kérései is legyenek”.

Mint mondta, az is aggályokat vethet fel, hogy az összeget a szakszervezet közbeszerzés nélkül használhatta fel olyan feladatokra is, amelyeket maga a vállalat is elláthat, majd hosszan sorolta a médiában az ügy kapcsán megjelent téves megállapításokat.

Azokkal a sajtóközlésekkel kapcsolatban, hogy a bértárgyalások közben szüntették meg a négy ember szerződését, Csontos István úgy nyilatkozott: jelenleg nem zajlanak ilyen egyeztetések a cégnél; a szakszervezet ugyan jelezte tárgyalási szándékát, de nem konkretizálta igényét, így az érdemi tárgyalások nem kezdődhettek meg.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató arról beszélt: másodfokon a bíróság elutasította a sztrájkkérelmet, de számolnak újabb kezdeményezéssel.

Tudomásul kell venni, hogy „egy közszolgáltatónál nem lehet csak simán sztrájkolni”

– fogalmazott.

Mint mondta, rendszerüket a naponta átlagosan 2520 tonna szemétre optimalizálták, így „ha egy napig nem visszük el a szemetet, másnap nem fogjuk tudni utolérni magunkat”.

Pénteken azonnali hatállyal megszüntették az FKF-nél működő szakszervezet titkárának, valamint a három szakszervezeti koordinátornak a munkaviszonyát. A társaság vezetője levelében úgy fogalmazott, elsődleges célkitűzéseinek egyike azon szerződések felülvizsgálata, amelyeket az FKF-re nézve kedvezőtlen feltételekkel kötöttek. Ennek keretében vonta meg az évi 30 millió forintos FKF-es szakszervezeti támogatást, amely összeg felhasználásáról a mai napig nem kapott részletes elszámolást – közölte.

Hangsúlyozta, hogy a munkavállalók bért, kafetériát és egyéb juttatásokat kaptak az FKF-től, miközben nem végeztek munkát a társaságnak. A cég csak az alapbérükre megközelítőleg 30 millió forintot fordított évente – tette hozzá.

Még ugyanaznap a szakszervezetek elleni brutális támadásnak minősítette a Magyar Szakszervezetek Szövetsége (MASZSZ), hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. megszüntette négy szakszervezeti vezető munkaviszonyát „a bértárgyalások közepette”.

Keddi lapértesülések szerint több százan írták alá az FKF dolgozói közül hétfő estig azt a nyilatkozatot, amelyben követelik, hogy a vállalat vezetése vegye vissza a bérvita miatt pénteken elbocsátott négy szakszervezeti vezetőt.

A Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) esti közleményében visszautasította Csontos István azon kijelentését, miszerint jelenleg nincsenek bértárgyalások az FKF-nél.

A HVDSZ 2000 közleményében reagálva azt is írta: a munkáltató 2011-ben is tudhatta, hogy milyen munkaszerződést kötött a szakszervezeti tisztségviselőkkel, és ha érvénytelen volt ez a szerződés, vagy azzá vált, jeleznie kellett volna, hogy közösen hárítsák el az érvénytelenség okait. Erre azonban nem került sor - tették hozzá.

A szakszervezet kiemelte továbbá, hogy \"tovább küzdenek a munkavállalók keresetének növeléséért, és alapvetően a munkáltatóval való megegyezésre törekszik\", ugyanakkor megjegyezték: \"az elégséges szolgáltatások ügyében kapott bírósági végzések egyértelműsítették, hogy a sztrájk pontos időpontját meg kell jelölnie a szakszervezetnek\".

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.