Csúszik a Mesepark és a Pannon Kert átadása

Csak 2018-ban lesz Pannon Kert, Mesepark viszont már idén.

MNO
2017. 01. 18. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évet csúszik az egykori Vidámpark egy részén 25 milliárd forint költségvetésből létesítendő Pannon Kert megnyitása. Az idei esztendő helyett 2018-ban adják át a nagyközönségnek a terület Kacsoh Pongrác úti felüljáróhoz közelebb eső felében a pannon ősvilág magasabb dombot idéző, zöldfelülettel és üveggel fedett központját, benne a pannonősvadon-csarnokkal, Európa legnagyobb, kéthektáros, átlagosan húsz, a legmagasabb pontokon mintegy negyven méter magas biodómjával. (Az első biocsarnokot egyébként 1982-ben a hollandiai Arnhemben építették.) Szubtrópusi központ lesz itt állatokkal, növényekkel, vízi szafarival, kalandpályával, játékokkal, Pannon-tenger-akváriummal – mindezt a Széchenyi fürdő egyébként hasznosítatlan termálvize fűti majd.

A Vidámpark másik felében építendő Mesepark viszont már idén ősszel megnyithatja kapuit. Az egyébként szintén egy évet késő, 16 milliárdos projektre 2014-ben bólintott rá a Fővárosi Önkormányzat, utóbb nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánították, és a Belügyminisztérium is 500 millió forintos támogatást nyújtott hozzá. A terület egyébként eredetileg is az üzemeltető, a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) tulajdona volt. Az állatkert, mint azt a Hvg.hu hírül adja, a mintegy tizenötezer négyzetméteres Meseparkkal elsősorban a 3–10 éves korosztály érdeklődését kívánja felkelteni. Felépítik a kétezer-hétszáz négyzetméteres mesevárat, amelyben interaktív belső kiállítóteret alakítanak ki, megidézik a magyar népmesék állathőseit, és sok, a gyerekek által kedvelt mesefilmfigurát is megtekinthetnek majd az érdeklődők. Ezenkívül állatsimogatók, játszótéri és játszóházi, témaparki, mutatványoselemek, valamint gyermeklovarda, póniistálló, magyar majorság, elvarázsolt kastélykert és madárkórház várja a látogatókat. Az állatkert reményei szerint a Mesepark 100-140 ezres látogatószám-növekedést, ezzel együtt pedig nagyjából 70 milliós hasznot hozhat az intézmény számára.

A 2013 őszén végleg bezárt, 1953-ban a korábbi vurstli és az Angolpark egyesítéséből megszületett Vidámpark játékaiból mára alig maradt valami a helyszínen. Többet állítólag külföldön értékesítettek, másokat szétbontottak. Ami a régi szórakoztató központból ma is látható, az a századfordulós körhinta, az 1929-es hullámvasút, alatta a mesecsónakkal, a szintén háború előtti Barlangvasút Petőfi elbeszélő költeményével, a Kacsóh Pongrác úti felüljáró mellett található korábbi lézerdodzsem százéves műemlék faépítménye és a szintén védett régi céllövölde fala.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.