Pancsolni csak szigorúan pucéran lehet Szentendrén

Hetente kétszer kizárólag fürdőruha nélkül élvezhető a helyi uszoda wellnessrészlege, 14 év alatt tilos a belépés.

Horváth Csaba László
2017. 01. 19. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi szabályokat vezetett be a szentendrei Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpont vezetősége a wellnessrészleg használatát illetően. A Magyar Nemzet olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy az élmény- és pezsgőmedencéket, a szaunákat s a masszázsszobákat keddenként és péntekenként délután 4 órától szigorúan fürdőruhamentesen lehet igénybe venni. Eközben a wellnessrészlegtől egy tízméteres folyosóval összekötött uszodában zajlik a gyermekek úszásoktatása, mindennap, délután 4 óra után is. Olvasónk pénteken, munka után próbálta igénybe venni a szaunát, ám közölték vele, hogy kizárólag fürdőruha nélkül mehet be, ám ő nem volt hajlandó a meztelenkedésre. Azért furcsállta az intézkedést, mert az öltözők, a mosdók és minden kiszolgálóhelyiség közös az uszodával, így akár egy-egy gyerekkel is találkozhatnak a fürdőruhát mellőző vendégek.

Ezután először vendégként érdeklődve kerestük meg a Szentendre Város Önkormányzata tulajdonában és fenntartásában álló uszodát a különös szabályokról érdeklődve. A szabadidőközpont pénztárosa megerősítette, hogy keddenként és péntekenként fürdőruhamentes napot tartanak a wellnessrészlegen. Mint mondta, a szabály mindenkire kötelező, valamint közölte azt is, hogy a 14 éven aluliak hétköznaponként egyáltalán nem használhatják ezt a részleget. Ez pedig azért van – fűzte hozzá –, mert a wellnesst arra létesítették, hogy a felnőttek pihenjenek.

Mivel arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen szabályok vonatkoznak a 14 év feletti, ám még fiatalkorú gyermekekre, megkerestük a szabadidőközpont uszoda- és wellnessvezetőjét. A menedzser elmondta, hogy az olyan családok előtt, ahol a gyerekek már idősebbek – tehát 15 vagy akár 16 évesek –, nyitva áll a wellnessrészleg, és persze keddenként számukra is kötelező a fürdőruha nélküliség – mondta. Vagyis egy 15 éves gyerek keddenként és péntekenként meztelenül fürdőzhet az élménymedencében. A wellness vezetője figyelmeztetett arra is, hogy bár vannak, akik eltakarják magukat egy törülközővel, azért meztelen emberekre is számítani lehet.

Elmondta azt is, hogy a – wellnesstől mindössze néhány méter távolságra található – uszoda sincs zárva a látogatók előtt, fürdőruhában azt is igénybe lehet venni, nincs is messze, csupán egy folyosó választja el egymástól a két helyiséget. Az intézmény honlapján megtalálható pályabeosztás szerint folyamatos a gyerekek oktatása az uszodában, közvetlenül a „fürdőruhamentes övezet” mellett. Tegnapelőtt, kedden például délután négy óra után a Kossuth és a Sellők mellett a Danubius Sportegyesület ifjai is edzést tartottak. Holnap pedig – szintén fürdőruhamentes napon – a Danubius és a Kossuth Sportegyesület csoportjainak tartanak edzést az uszodában.

A felnőtteknek egyébként több mint háromezer forintba kerül egy belépőjegy, ami az uszoda és a wellness használatára is feljogosítja a vásárlót. Az éves bérlet pedig több mint 360 ezer forintba kerül, így azok a szemérmesebb vásárlók, akik tavaly október előtt vásároltak bérletet, igencsak pórul jártak, ha ugyanis nincs kedvük a meztelenkedéshez, ki kell hagyniuk a keddi és pénteki napokat.

Lapunk az ügyben megkereste az uszodát üzemeltető Aquapalace Kft.-t is, amely a szentendrei önkormányzat tulajdonában áll. Az ügyvezető Drégely Miklós elmondta, hogy a klasszikus szaunázás szabályai miatt döntöttek a fürdőruhamentes napok mellett, nem pedig azért, mert meztelen embereket kívánnak az uszodában látni. Ugyanakkor nemcsak a szaunában, hanem az egész wellnessrészlegen kötelező a fürdőruha mellőzése, de az ügyvezető magyarázata szerint ezzel sincs semmi probléma, sőt – mint mondta – a fürdőruhákon olykor sok a piszok, nélküle tehát a vendégek nem szennyezik be a fürdővizet. Az ügyvezető a wellnessrészleg vezetőjével ellentétben ugyanakkor azt állította, hogy keddenként és péntekenként csak felnőttek tartózkodhatnak a wellnessben. Egyébként azt is megjegyezte, hogy a 14 év alattiak már az októberben bevezetett fürdőruhamentes napok előtt sem vehették igénybe a wellnessrészleget, csak hétvégén. Ez azért van így – tette hozzá –, mert a gyerekek a fröcsköléssel és ugrándozással esetleg zavarnák a felnőtteket. Az uszoda ügyvezetője szerint egyébként a fürdőruhamentes intézkedés rendkívül népszerű a látogatók közt, ezzel ugyanis sikerült a szaunázó közönséget a szabadidőközpontba vonzani.

Bár Drégely úgy beszélt, hogy a bevezetett szabályoknál mi sem természetesebb, később mégis megkísérelte megtiltani, hogy közöljük az általa elmondottakat. Levélben azt írta, azért nem járul hozzá a megjelenéshez, mert az uszoda a szentendrei önkormányzat intézménye, így addig nem tud hozzájárulni nyilatkozata közléséhez, amíg nem konzultált a protokollosztályukkal.

Kerestük Verseghi-Nagy Miklós polgármestert is arról érdeklődve, hogy ő vagy esetleg gyermekei igénybe szokták-e venni a fürdőruhamentes napokat, ám lapzártánkig nem tudtuk elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.