Szmogriadó: közlekedési korlátozás lépett életbe

Tarlós István szerint remélhetőleg csütörtökön enyhíteni lehet az intézkedésen.

MTI
2017. 01. 23. 5:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátették: a vasárnapi mérési adatok alapján a szálló por (pm10) huszonnégy órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi működő tíz mérőpontból mindenhol meghaladta a riasztási küszöbértéket, tehát vasárnap gyakorlatilag az egész fővárosban változatlanul veszélyesen magas volt a környezeti levegő szállópor-szennyezettsége.

Tekintettel a környezeti levegő tovább romló állapotára, a szombat délutáni előzetes tájékoztatással és a vasárnap hajnali hatósági határozat kiadásával összhangban hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0, 1, 2, 3, 4, illetve amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot – írták. A forgalomkorlátozó intézkedés – további hatósági intézkedésig – mindennap 6 órától 22 óráig tart.

A forgalomkorlátozás nem terjed ki az M0-s autóút Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa.

A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben – százötvenezer forintig terjedő – bírságot szabhat ki.

A vonatkozó jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a 10 mikronnál kisebb részecskék koncentrációja a riasztási küszöbértéket  (100 μg/m³) három mérőponton két egymást követő nap, huszonnégy órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése szerint hétfőn a levegőminőség romlása mérsékeltebb lesz, vagy helyenként akár meg is állhat, de összességében a pm10-értékek napi átlaga még így is a riasztási határérték felett vagy közelében alakulhat. A hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás, a pm10-értékek is a riasztási határérték körül maradnak. Csütörtökön a kissé megélénkülő szél kismértékben javíthat majd a levegő minőségén, azt követően viszont ismét a szennyezőanyag-koncentrációk emelkedése valószínű – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében a főpolgármester egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, mellőzzék a gépkocsik indokolatlan alapjárati üzemeltetését, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, továbbá mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát. A szolgáltató és termelő üzemeket pedig arra kérte, hogy csökkentsék porkibocsátásukat.

A Budapesti Közlekedési Központ vasárnap délutáni közleményében ugyancsak arra kérte az autósokat, ha tehetik, ne gépkocsijukkal közlekedjenek, hanem válasszák a közösségi közlekedést. A várható utasszám növekedése miatt tartalékjárműveket rendeltek meg a BKV-tól, így szükség esetén több buszt, trolit, villamost és metrót vetnek be.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a papírhulladék és kezeletlen fahulladék kivételével nem szabad a háztartási szemetet elégetni.

A közlemény szerint az őszi-téli fővárosi szállópor-szint egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, egyhatoda pedig a közlekedési kibocsátáshoz köthető. A fővárosi szennyezettségi szinthez a közlekedés, illetve a szél által felkavart por mintegy 10-20 százalékban járul hozzá, továbbá 5 százaléka a gépjárművek gumiabroncsainak kopásából származik. Ugyanakkor publikált számítások azt mutatják, hogy például külföldről Magyarországra 30 százalékkal több aeroszolrészecske érkezik, mint amennyit Magyarország területén összesen kibocsátanak, illetve amennyi itt keletkezik.

Azt javasolják, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók – gyermekek, időskorúak, betegek – kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, és csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Remélhetőleg csütörtökön enyhíteni lehet a magas szállópor-koncentráció miatt Budapest közigazgatási területére elrendelt közlekedési korlátozáson – mondta Tarlós István főpolgármester a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A meteorológiai szolgálat szerdára szelet jelez előre, így remélhető, hogy szerdától vagy csütörtöktől inkább enyhül, mintsem súlyosbodik a helyzet – mutatott rá, megjegyezve, hogy a jelenlegi, nem túl nagy gyakorisággal bevezetett fővárosi intézkedés is már elég súlyos, hiszen bizonyos gépjárművek nem közlekedhetnek a fővárosban.

Kitért arra is, ilyenkor felmerülnek olyan kérdések is, hogy e napokon miért nem ingyenes a budapesti tömegközlekedés. Ez nem olyan egyszerű kérdés – mondta Tarlós István, hozzátéve: a szmogriadót a főpolgármesternek kell elrendelnie, az ingyenességről már nem neki egyedül, hanem a Fővárosi Közgyűlésnek kellene döntenie.

A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy ilyenkor nem lehet ingyenesen utazni a MÁV és a Volán járatain sem, tehát nem feltétlenül alátámasztható ez az ingyenesség sem. Kiemelte azt is, hogy az intézkedést törvény szabályozza, és szmog esetén sok ember egészsége forog kockán.

A levegő minőségének romlása miatt hétfő reggel a városi szakbizottság elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Nyíregyházán – közölte a polgármesteri hivatal sajtófőnöke. Parillák Gabriella hangsúlyozta: a szálló por légköri koncentrációjának huszonnégy órás átlagértéke szombaton és vasárnap meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási értéket. A Széna téri mérőállomás szombaton köbméterenként 150, vasárnap pedig 125 mikrogrammos értéket regisztrált. A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben jelentős javulás a hét elején nem várható – tette hozzá a sajtófőnök.

Az önkormányzat arra kér mindenkit, hogy ne használja a személyautókat, főleg a dízelüzeműeket, utazzon autóbusszal, és ha lehetséges, mérsékelje a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért a szabadban a sportolást, hosszabb tartózkodást kerülje el mindenki, aki teheti – kérik.

Pécsen is romlott a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfőn elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata.

Három pécsi monitorállomás mérései alapján az elmúlt két egymást követő napon meghaladta a szálló por légköri koncentrációja a tájékoztatási küszöbértéket. Kiemelték: a meteorológiai előrejelzések szerint a jelenlegi légköri állapot is kedvez a szmoghelyzet fennmaradásának. Páva Zsolt polgármester (Fidesz–KDNP) ezért arra kér mindenkit, hogy kerülje a személygépjárművek – főként a dízelüzeműek – használatát, utazzon inkább a közösségi közlekedéssel, és lehetőleg ne tüzeljenek szénnel és fával.

A levegőminőség-romlás miatt leginkább a légúti és keringési betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek veszélyeztetettek. Az önkormányzat azt javasolja nekik, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, és ne szellőztessenek.

A hétvégén Salgótarjánban is tovább nőtt a légszennyezettség, ezért fenntartják a szmogriadó riasztási fokozatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.