Tízezernél is több informatikus hiányzik

Nincs szükség előzetes képzettségre ahhoz, hogy valakiből kódoló, fejlesztő, tesztelő legyen.

Velkei Tamás
2017. 01. 17. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy mennyire nehéz ma informatikusokat találni, és nemcsak itthon, szerte a világban” – mondta egy keddi rendhagyó sajtótájékoztatón Petényi István, annak az Evosoft Hungary Kft.-nek operatív igazgatója, amely három telephelyen már ma is ezer informatikust foglalkoztat. Hozzáfűzte: a két-három évvel ezelőtti állapotokhoz képest sokkal kevesebb életrajz érkezik a szoftverfejlesztő cégekhez, miközben az élet egyre több területén, szakmák sokaságában volna szükség a képzett informatikus szakemberekre.

A jelenleginél sokkal többen válhatnának programozóvá, ám az iparág problémáit még az sem oldaná meg, állandó az informatikushiány – fűzte hozzá Fazekas Barbara, a Green Fox Academy nevű, programozást oktató iskola ügyvezetője, társalapítója. Legalább tízezer informatikusra volna szükség az országban, miközben a világtrend az, hogy nagyjából kétévente megduplázódik a rendszerbe csatlakozók száma, akiknek egyre nagyobb százaléka nő. A Green Foxnál negyven százalék az arányuk.

„A legtöbben még ma is azt gondolják, hogy jól csak az ügyvédek, az orvosok, esetleg a mérnökök keresnek, az informatikus a legtöbb esetben fel sem merül” – mutatott rá Kökény Tamás, a Green Fox oktatásvezetője.

Sokakban felmerülhet, milyen előzetes tudás, képzettség szükséges ahhoz, hogy valakiből kódoló, fejlesztő, tesztelő legyen. A különös az, hogy lényegében semmilyen, csupán az, hogy a magát képezni vágyó tudja, mibe vág bele. A képzések során elhangzó „tananyag” alapjait már középiskolában tanulnia kellett mindenkinek. Kökény Tamás hozzátette, a programozásban az a nehéz, hogy folyamatosan gondolkodni kell, ugyanakkor hasonlít az asztalosszakmára: minél több bútort készít az ember, annál gyakorlottabbá válik, és könnyebben oldja meg problémákat. Egy biztos: egyre inkább változik az, miként kell tanulni úgy, hogy a munkaerőpiac követelményeinek megfeleljünk.

A programozást oktató iskolák szerepe fokozatosan növekedni fog a jövőben – mondta Fazekas Barbara. Ezek az intézmények ugyanis értékteremtő pozícióba hozhatják a munkavállalókat, hogy megbecsült tagjai lehessenek a piacnak, a társadalomnak. Elsősorban olyanokat keresnek, és a felvételi tesztek is erre irányulnak, akik képesek logikusan gondolkodni; hogy kinek milyen végzettsége van, egyáltalán nem lényeges, még diploma sem szükséges.

A Green Fox két szoftverfejlesztő támogatásával alakult másfél éve, mára az iskola tizenhét céggel áll kapcsolatban, amelyek egyaránt tehetséges munkavállalókat szeretnének a soraikban tudni. Négy hónap alatt képeznek informatikusokat tájépítészekből, tanárokból, vagyis más szakmák képviselőiből, akiknek korábban semmilyen közük nem volt az informatika világához. Pósa Tamás, az Evosoft menedzsere szerint az informatikusképzéseken annyit kódolnak a leendő informatikusok négy hónap alatt, mint a felsőoktatásban részt vevők három éven át. Olyan technológiákat sajátítanak el, amelyeket az iparág szereplői kérnek. A leendő kollégákat rászoktatják arra, hogy maguk a felelősek a tudásukért.

A munka kemény, a mindennapos nyolcórás tanulás mellett további kettő-négy óra otthoni foglalkozás vár a tanulókra. A nagy megterhelés miatt két pszichológust is alkalmaznak. A szakemberek ezenkívül abban is segítségére vannak az iskolának, hogy négylépcsős felvételin segítsenek kiválasztani azokat, akik a legalkalmasabbak a feladatra.

A kurzus drága, mert a munkaerőhiányra épít. Még úgy is igen meghökkentő a több mint egymilliós költség, hogy az oktatás költségének felét az említett cégek állják, továbbá hogy az oktatókat piaci alapon kell megfizetni. Az informatikushiányra ugyanakkor jellemző, hogy az itt végzettek kilencvenkilenc százaléka a kurzus befejezését követően szinte azonnal munkát talált.

Gönye Zoltán, az Evosoft marketingese kérdésre válaszolva közölte: cégük kerüli a képzett munkaerő projektalapú cseréjét, ezt a maga részéről totális üzleti kudarcnak tartja. Szerinte ugyanis értelmetlen hónapokig, netán másfél évig is képezni valakit, ha utána gyorsan megválnak tőle.

A sajtótájékoztató után a résztvevők meggyőződhettek róla: nem ördöngösség a kódolás. Megtapasztalhattuk, hogy a társadalomban élő sztereotípiák – például biztosan szükséges a jó matematikai tudás – egyáltalán nem igazak, munkatársunk is könnyedén tartott lépést a megjelentekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.