Újra van víz Dunaújvárosban

A szolgáltató szerint már minden tökéletesen működik.

MTI
2017. 01. 16. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

S. Hegedűs Ambrus az MTI érdeklődésére közölte: az elmúlt napokban a távfűtéssel nem volt gond. A vízszolgáltatás esetében a nyomáscsökkenés miatt előfordult, hogy az emeletes házak felsőbb szintjein esetenként a csapból csak csöpögött a víz. Ilyenkor nem volt meleg víz, de az összefüggött a hidegvíz-nyomással – magyarázta.

Az MTI kereste a polgármestert és a polgármesteri hivatal sajtóreferensét is, ám hétfő kora délutánig egyiküket sem tudta elérni.

A dunaújvárosi lakók hétfő délelőttre demonstrációt szerveztek a szolgáltató székháza elé. A tüntetésen mintegy húszan voltak, köztük közös képviselők, a Jobbik képviselője, valamint a Párbeszéd elnökségi tagja, önkormányzati képviselője, Szabó Zsolt. Az MTI információi szerint a céghez nem tudtak bejutni, ezért átvonultak az önkormányzat épülete elé.

A DVCSH a honlapján korábban arról adott tájékoztatást, hogy Dunaújváros ivóvíztermelésével kapcsolatban nehézségek merültek fel az elmúlt napokban. A Duna tartósan extrém alacsony vízállása, az ezzel egyidejűleg fennálló rendkívül hideg időjárás, a víztermelő csápos kutakban lévő igen hideg víz együttesen azt eredményezik, hogy a parti szűrésű kutakból csak rendkívüli erőfeszítésekkel és a normál üzemmenethez képest kisebb hozammal termelhető ki az ivóvíz.

Mint írták, a víztermelési kapacitás azonnali növelése érdekében a szolgáltató folyamatosan végzi a csápos kutak kapacitásnövelő munkálatait, amelyek része újabb, további nagyobb teljesítményű szivattyúk beépítése a csápos kutakba. Elkezdték a víztermelő kutak úgynevezett csápjainak tisztítását is ipari búvárok bevonásával.

Megjegyezték, hogy a szivattyúbeépítések és -tisztítások elvégzésének időszakában átmenetileg előfordulhat nyomáscsökkenés az ivóvízhálózaton, főként az épületek magasabb szintjein.

A szolgáltató cég december végén kiadott közleményében azt írta: a 2011-ben bevezetett távhőtámogatási rendszer keretén belül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslatára a nemzeti fejlesztési miniszter megállapította és a rendeletében közzétette a 2016. október 1–2017. szeptember 30. közötti távhőtámogatási értékeket mind a távhőszolgáltatói, mind a távhőtermelői engedélyesek (távhőszolgáltatók és az azokat ellátó erőművek) tekintetében. A DVCSH Kft. távhőtámogatása közel nullára csökkent, bevezetésre került a negatív távhőtámogatás – hívták fel a figyelmet.

Közölték, hogy a dunaújvárosi távhőszolgáltatás várható vesztesége az elmúlt években elfogadott értékről 450-480 millió forint értékre nő, s ez veszélyeztetheti a szolgáltatás folyamatos fenntartását. A támogatási értékek MEKH előtti felülvizsgálatát haladéktalanul kezdeményezték – írták.

A társaság több olyan intézkedést bevezetett, amelyek a várható veszteségeiket legalább részben enyhítik, lehetővé téve a veszteséges működés ellenére a szolgáltatás pénzügyi egyensúlyának fenntartását. Így a 2016/2017-es fűtési idényben a fogyasztói közösségek részére a jelenleg tapasztalható – a korábbi évek gyakorlatától kissé alacsonyabb, de távhőszolgáltató tevékenységét szabályozó jogszabályokban előírtaknak még megfelelő – fűtöttségi szintet biztosítanak, amelytől eltérés a képviseletre jogosult közös képviselő írásbeli megkeresése alapján lehetséges – fogalmaztak.

A MEKH a Dunaújváros.com-nak küldött közleményében leszögezte, hogy a hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a dunaújvárosi víz- és távhőszolgáltatással kapcsolatos fejleményeket. A hivatal a felhasználók biztonságos energiaellátása érdekében a jogszabályok által adott valamennyi lehetőséggel élni fog – tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy a MEKH számára első a fogyasztók érdekeinek védelme, a biztonságos energiaellátás nem lehet politikai viták tárgya.

A Jobbik vasárnapi közleményében azt írta, feljelentést tettek a Dunaújvárosban kialakult tarthatatlan helyzet miatt. A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-, Hőszolgáltató Kft. „ócska játéka következtében családok ezrei maradtak víz és fűtés nélkül a napokban: otthonaikban kénytelenek fagyoskodni, nem tudnak tisztálkodni, WC-t lehúzni. Mindezt azért, mert egy pénzéhes oligarcha még több nyereséget kíván kisajtolni az emberektől és az államtól” – fogalmaztak.

Felszólították a DVCSH tulajdonosát, Pomázi Csabát, hogy „hagyja abba a hazudozást”: nem igaz, hogy a vízkimaradásokat a Duna alacsony vízállása vagy a hideg tél okozza. Az sem igaz, hogy nem kapnak megfelelő támogatást a MEKH-től, és veszteséges a cég – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.