A vádemelés sem biztos a körmendi ex-KDNP-s ügyében

Viszont a város polgármesterére és az iskolaigazgatóra még kínos percek várhatnak.

MNO
2017. 02. 23. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szülők szóltak az iskolaigazgatónak és a körmendi polgármesternek is, azonban több mint egy évig érdemben semmi nem történt azzal az üggyel kapcsolatban, hogy Szabó Ferenc tanár és KDNP-s alpolgármester – aki házasságban él, két gyermeket nevel – megkörnyékezett egy jelenleg 15 éves lányt, akit napközis tanárként tanított – írja csütörtöki számában a Magyar Narancs. A feltételezett viszony kezdetén a lány valószínűleg még 14 éves sem volt. Az ügyből csak akkor lett valami, amikor a szülők feljelentést tettek a rendőrségen.

Szabó Ferenc már lemondott alpolgármesteri pozíciójáról, és kilépett az KDNP-ből is, azonban önkormányzati képviselői mandátumát még nem adta vissza, hiszen ahogy a Fidesz helyi szervezete is fogalmaz, az eljárás során őt is megilleti az ártatlanság vélelme.

Bebes István polgármester a lap szerint szinte bujkál az ügy kipattanása óta, a Mancs sem tudta elérni sem telefonon, sem személyesen.

A helyi fideszes és KDNP-s politikusok egyike sem volt hajlandó nyilatkozni a Magyar Narancsnak, amely azt is megemlíti, sokak szerint Szabó politikai beágyazottsága is segített abban, hogy ennyi ideig következmények nélkül maradhatott az ügy.

„Szabó tavaly karácsonykor megjelent a szülőknél, és közölte, hogy ő később feleségül venné a még csak 15 éves kislányt. E bejelentés idején Szabó még együtt élt a feleségével. Később a szülők ügyvédi tanácsra a rendőrségre mentek, ahol távoltartási végzést szerettek volna kérni a volt alpolgármester ellen; ebből végül feljelentés lett, és nyomozás indult” kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt – írja a lap, amely szerint a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékokból leszűrhető, hogy a feljelentésig valamilyen szerelmi viszony volt Szabó és a lány közt, de a szexuális érintkezésig talán nem jutottak el.

A hetilap több ügyvéddel is beszélt az esetről, akik szerint először annak kellene bebizonyosodnia, hogy volt-e egyáltalán szexuális kapcsolat a volt alpolgármester és a korábbi tanítvány között, és ha igen, az a lány 14. születésnapja előtt vagy utána történt-e. Ha előtte, akkor akár ötéves börtönbüntetés is kinézhetne Szabónak, de ha a lány már elmúlt 14, akkor is börtön várhatna rá, mert a Btk. szerint akár három évet is kaphat az, aki „hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végez”.

Akkor is jár tehát a büntetés, ha egy tanár a diákja beleegyezésével lép vele intim kapcsolatba. Mivel a szexuális együttlétre a lap információi szerint eddig nincs bizonyíték, könnyen meglehet, hogy Szabó Ferenc ellen vádat sem emelnek.

De van még egy érdekes fejlemény: a jogszabályok szerint a hivatalos személy köteles feljelentést tenni, ha bűncselekmény vagy annak a gyanúja a tudomására jut. „Ezek szerint a volt alpolgármester félrelépésével a polgármester és az iskolaigazgató szerint is minden rendben volt, hiszen ők a jelek szerint tudhattak az esetről, mégsem fordultak a rendőrséghez” – írja cikkében a Magyar Narancs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.