Botka: Orbán elvitatkozta az időt Brüsszellel

Az MSZP reménybeli kormányfőjelöltjének elege van a túlélésre játszó párttársaiból.

BuL
2017. 02. 17. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észbe kell kapni, de azonnal – sürgeti Botka László szegedi polgármester és a szocialisták potenciális miniszterelnök-jelöltje a 24.hu-nak adott pénteki nagyinterjújában, amelyben beszélt Orbán Viktor vendégül látásáról, Gyurcsány Ferenc lehetséges sorsáról, Paks 2-ről, számos sikamlós témáról, amin „jó sokan megsértődnek” majd.

– Az elmúlt két évben nyolcszor ígérték – fogalmazott Orbán szegedi látogatásáról Botka, hozzátéve, csúszásban van az uniós pénz elköltése itthon, mivel a miniszterelnök elvitatkozta az időt Brüsszellel. Azt viszont elismeri, hogy jó hatalomtechnikus, és a gazdaságban is komoly eredményei vannak. Úgy véli, valójában Lázár János kormányoz, Orbán a víziót adja hozzá – ami egyre inkább „elszakad a valóságtól”.

Egyértelműen fogalmaz viszont arról, hogy szerinte „az Orbán-rendszer egyre inkább a lopásra és a korrupcióra épül, sőt már ideológia is van a gazemberségre”. Tárgyalásaik során nem volt lehetőség négyszemközti beszélgetésre.

A 2018-as választásokkal kapcsolatos reményeiről szólva elmondta, aki a túlélésre és a megsemmisítő vereség elkerülésére játszik, „még annál is ordasabb vereséget szenved, mint ami jár neki”. Botka hisz abban, hogy Orbán Viktor akár már 2018-ban is legyőzhető, és cáfolja, hogy médiahekk volna az ő miniszterelnök-jelöltsége. „A magyarok többsége kormányváltást akar, becsapva érzi magát. Rájuk számítok”, vélekedik a politikus, aki azt az egymillió szavazót szeretné a következő egy évben megszólítani, akit eddig senkinek nem sikerült. Ugyanakkor nem engedi el a feltételeit, a közös listát és az egyeztetett jelölteket sem a 106 egyéni választókerületben, ezt viszont a partnerek egy része elutasítja. Botka László abban bízik, meg lehet győzni a többieket még, a többiek alatt pedig az LMP-t is érti – a DK vezetőjét, Gyurcsány Ferencet viszont nem. A határidő a tavasz, az előválasztást pedig bohóckodásnak tartja.

A távirati iroda közlése szerint még a baloldalon is kevesen látnák szívesen Botka Lászlót a miniszterelnöki székben – a kormányközeli Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatása viszont, amit az MTI szemlézett, 79 százalékos népszerűséget mért Botka mellett a baloldaliak körében. A meghatározó politikai pártok vezetői közül a Századvégnél Orbán Viktor a legnépszerűbb. A teljes népesség fele van kedvező véleménnyel a miniszterelnökről. Az MSZP kormányfőjelöltjéről, Botka Lászlóról az összes megkérdezett 34 százaléka nyilatkozott pozitívan, 31 százalék nem kedveli. Az eredményekből az is kiderül, hogy Botka László a középen állók körében inkább megosztó (29 százalék kedveli), a jobboldaliak többsége pedig elutasítja (51 százalék nem kedveli). A magyarok többsége (51 százaléka) Orbán Viktort látná legszívesebben a miniszterelnöki pozícióban.

– Nincs Gyurcsány-fóbiám, a személyes véleményem jobb róla, mint az átlag választóé, de ettől még tény, hogy az Orbán leváltásához szükséges többség nem szedhető össze, míg Gyurcsány a baloldal egyik vezetője – jelenti ki kategorikusan, mivel garanciát kínálna arra, hogy nem „a 2010 előtti kormányzás hoznák vissza”. – Röhej, hogy egy baloldali kormánynak a válságkezelés során az az első ötlete, hogy elvegye a tizenharmadik havi nyugdíjat, de eszébe nem jut megadóztatni például a nagy szolgáltatókat.

Programpontjai között említi a többkulcsos adórendszert, az adómentes minimálbért és az átlagjövedelem tehermentesítését is. Ugyanakkor csapdában érzi magát, hogy a körülötte állók a 2010 előtti időszak meghatározó személyiségei. Amiatt pedig dühös, hogy „senki sem győzni akar, hanem túlélni, amivel eltékozolják a minimális győzelmi esélyt”. Nem érdeklik ezek a stratégiák, „rohadtul nem érdekel, hogy huszonhat vagy harminckilenc vagy csak huszonkét képviselőnk jut a parlamentbe”.

A 2010-es bukás okai között nem találja úgy, hogy a szocialisták fideszes „segítséggel” szerepeltek le, mert mélyen hisz az emberi butaságban, a Mesterházy, Gyurcsány, Bajnai trió magát emésztette fel.

Botka László a hangzatos, választások utáni cezúrákkal kapcsolatban megjegyzi, sosem volt itt elszámoltatás, „csak néhány, a sajátjaik által kilökött lúzert hordoztak körbe bőrpórázon tévékamerák előtt”. De szerinte különben sem a politika dolga igazságot szolgáltatni. „Nekem nem kell elszámoltató biztos, sem Keller, sem Budai.”

A politikus már készül egy esetleges, Orbán Viktor elleni vitára: a csökkenő inflációra az adóteher mértékével, a munkanélküliségi számokra a kivándorlással, a GDP-re az uniós pénzek hatásával és a szegénység mélyülésével válaszolna.

Paks 2-ről elmondta, döbbenetesnek tartja a titkosítást, de elképzelhetőnek tartja, hogy már nincs lehetőség leállítani a beruházást. Kampányüzemmódban persze másképp fog fogalmazni erről.

Ha elbukik, Szegeden marad, de ezzel a lehetőséggel jelenleg nem számol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.