Budapesti olimpia: „Úgy tűnik, hogy ez a hajó elmegy”

A hetek óta tartó viták esélytelenné teszik a fővárost a 2024-es olimpiai rendezésért vívott harcban.

MNO
2017. 02. 20. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elveszett az egység, és így elbukhat az olimpiarendezés 120 éves magyar álma” – mondta vasárnap este az InfoRádiónak Fürjes Balázs.

A pályázat vezetője szerint a napok-hetek óta tartó viták esélytelenné teszik a fővárost a 2024-es olimpiai rendezésért vívott harcban. „A főpolgármester úrnak igaza van, ez egy közös ügy, amelyben a magyar olimpiai család, a főváros, az Országgyűlés, a kormányzat hozott eddig egyirányú, egységes döntéseket. De most úgy látom, hogy ez az ügy megfeneklett, pedig kézzelfogható közelségben volt most annak a lehetősége, hogy egy 120 éves magyar álom valóra váljon” – összegezte Fürjes Balázs.

A budapesti esélyeket két dolog határozta meg:

„Most ez az egység elillant, és ennek hiányában esélytelenek vagyunk Párizzsal és Los Angelesszel szemben. Úgy tűnik, hogy ez a hajó elmegy. A budapesti olimpiának, bár most igazán lett volna esélye, szép lassan befellegzett” – tette hozzá Fürjes Balázs.

A pályázat vezetője tippelésre nem vállalkozott, de szerinte egy olimpiát támogató népszavazás sem mentené meg a helyzetet. „Én lettem volna az első, aki népszavazást javasol, ha nem teljes egységben döntött volna a főváros és meghatározó többséggel a parlament. Akik most kihátráltak az ügy mögül, mellette álltak, és nagy egységben rugaszkodtunk neki. Csak ennek tudatában lehetett ennek nekivágni. Ha nincs egység, annyi kárt szenved a budapesti pályázat, hogy mire egy népszavazás begyógyíthatná, az már semmit sem érne” – tette hozzá Fürjes.

A NOB elnöke nekiment az olimpia ellenzőinek

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint politikai célok vezérelték a budapesti olimpia ellenzőit, akik aláírásgyűjtésükkel komoly veszélybe sodorták a 2024-es magyar fővárosi pályázatot – írta vasárnap délután a Magyar Távirati Iroda.

Átírta a NOB-elnök állításait az MTI

A kevésbé esélyesek között van a budapesti olimpia – mondta Thomas Bach NOB elnöke vasárnap az Associated Pressnek (AP) a Népszava szerint. Ez a mondat azonban kimaradt az MTI Hírado.hu-n olvasható, fizetős tudósításából. Bekerült viszont egy olyan megjegyzés a hírbe az aláírásgyűjtők „hátsó szándékáról”, amit nem is említett Thomas Bach. Egyszerűen csak annyit mondott, hogy a népszavazási kezdeményezést arra használta fel az aláírásgyűjtő új politikai csoport, hogy „ nevet szerezzen magának, illetve feltegyék magukat Magyarország politikai térképére”.

A Népszava megkereste a NOB egyik európai tagját, aki úgy nyilatkozott: „nem akarjuk olyan országnak vagy városnak adni a játékok rendezési jogát, ahol a lakosság nagy része ezt ellenezné. Számtalan olyan eset volt, amikor a közvélemény erősen az olimpia ellen volt. És a NOB ezt természetesen tiszteletben tartotta!”

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.