Csaknem 300 kilométeren van árvízvédelmi készültség a Tiszán

Az árhullám jelenleg Tiszaug és Csongrád között tetőzik.

MTI
2017. 02. 18. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szombati jelentése szerint más magyarországi folyón már nincs érvényben árvízvédelmi készültség.

A Tiszán az árhullám jelenleg Tiszaug és Csongrád között tetőzik. Szombaton a reggeli órákban megindult a Tiszakécske, Tiszabög térségében felgyülemlett teljes jégtömeg, és Csongrád felé tart. A Bodrogon és a többi mellékfolyón is apadást észlelnek készültségi szintek alatti vízállásokkal.

A következő napokban a Dunán enyhén áradó, a Tiszán stagnáló, illetve lassan apadó vízállásokra számítanak a szakemberek az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintje alatt.

Az előrejelzések szerint a következő néhány napban nem várható számottevő csapadék, de keddtől jelentős mennyiségű csapadék valószínűsíthető a Duna és a Tisza felső vízgyűjtőjén.

A belvíz miatt jelenleg 10 vízügyi igazgatóság területén, 41 szakaszon van készültség: hét szakaszon másod-, harmincnégy szakaszon elsőfokú. A belvízzel elöntött terület fokozatosan csökken, jelenleg 37 900 hektár, ebből 11 500 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is a Körösök és a Közép-Tisza vidékén vannak – olvasható az OMIT jelentésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.