Élelmiszer-minőség: morális kérdést lát a Fidesz

A kormány máris szabadságharcot hirdetett a multik ellen.

MNO
2017. 02. 17. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden rendben a magyar élelmiszerek minőségével a Magyar Márkaszövetség szerint. Az élelmiszeripari multik érdekeit is képviselő szervezet ma közleményben reagált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi jelentésére. Ebben azt írják, a fogyasztók ízlése, a különböző helyről beszerzett alapanyagok, az eltérő tárolási körülmények és a lejárati idők is befolyásolhatják a termékek ízét.

Csütörtökön a Magyar Idők írt először az ügyről. A Nébih huszonnégy nemzetközi gyártót vizsgált, s kiderült, a hazánkban értékesített termékek silányabb minőségűek, mint az osztrák boltokban kapható áru. A vizsgálat külön kitért a hazai tejtermékek, édességek, illetve üdítők ízére, amely a Nébih kimutatása szerint rosszabb, mint a nyugaton értékesített áruké. A félkész ételek esetében továbbá mennyiségi hiányosságokat is feltártak.

A Magyar Márkaszövetség kiemelte, a felelős gyártók mindig a jogszabályi előírásoknak megfelelően, az összetevők pontos feltüntetésével tájékoztatják termékeik tartalmáról a fogyasztókat. Eltéréseket okozhat az is, ha a vizsgált termékek különböző országokban, különböző gyártósorokon vagy eltérő származási helyről beszerzett alapanyagokból készülnek – teszi hozzá a szervezet.

A Nébih-vizsgálat felháborította a kormányt, a Fidesz–KDNP a multik mellett Brüsszelt is emlegeti. Délben Kósa Lajos, a Fidesz, és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezetője tartott sajtótájékoztatón, melyen közölték: a silányabb minőségű termékek árusítása Magyarországon jogi és morális kérdéseket is felvet.

„Ez olyannyira felháborító, hogy nem tűrhetjük el” – fogalmazott Kósa. A frakcióvezető szerint minden szempontból elfogadhatatlan a fogyasztók közötti megkülönböztetés. „Legalább tüntetnék fel, hogy ez rosszabb minőségű termék, a »kelet-európai« verzió” – mondta a politikus.

Harrach Péter a parlament gazdasági bizottságának javasolta, hogy foglalkozzon a történtekkel. Újságírói kérdésre elmondta, a kormány jogi útra tereli az ügyet. Kezdeményezni fogják, hogy a visegrádi országok közösen lépjenek fel a jelenség európai uniós szintű kezelése érdekében. A multik felelősségének emlegetése mellett mindkét politikus a jó minőségű magyar termékeket ajánlotta a vásárlók figyelmébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.