Éles a helyzet, de minden beteg gyereket ellátnak

A kapacitások telítettek, de ennek is van rutinja – reagált a Bethesda főigazgatója a Népszava cikkére.

MTI
2017. 02. 19. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell félni attól, hogy nem látják el a beteg gyerekeket amiatt, hogy csaknem telt ház van a budapesti gyermekintenzív osztályokon – nyilatkozta az M1 aktuális csatornának a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Velkey György azt mondta, most a kapacitások telítettek, de ennek is megvan a rutinja: az elmúlt napokban folyamatosan egyeztettek az intézményvezetőkkel és intenzívosztály-vezetőkkel.

A kórházigazgató hozzátette: máskor nem szokott ennyire kiéleződni a helyzet, az intenzívosztályok kihasználtsága általában 50 százalékos. A Beteshda Gyermekkórházban jelenleg egy szabad hely van – hangzott el a vasárnap déli híradóban.

Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója az M1-nek azt mondta: jelenleg három gyereket kezelnek hörgőgyulladással. Hozzátette: ha a gyermek időben megkapja a kezelést, viszonylag gyorsan, néhány napon belül rendbejöhet.

Szombati számában a Népszava írt arról, hogy megteltek a fővárosi gyermekintenzív ágyak, ezért a tisztifőorvos előreláthatóan a jövő hét közepéig nem engedi, hogy máshol ellátható intenzíves beteget a közép-magyarországi régióba hozzanak.

Az országos tisztifőorvos körlevélben utasította az egészségügyi intézményeket, hogy Budapestre lehetőleg ne küldjenek lélegeztetőgépre szoruló beteget, mert megteltek a fővárosi gyermekintenzív ágyak. A szaktárca tájékoztatása szerint amióta az Országos Mentőszolgálat végzi az intenzív ágyak nyilvántartását, most fordult elő először ilyen szükséghelyzet.

A közvetlen kiváltó ok az, hogy az utóbbi időben túlzottan megnőtt a csecsemő- és kisgyermekkorú, azonnali lélegeztetésre szoruló bronchiolitises (vírus okozta hörgőgyulladásos) betegek száma.

A minisztérium prognózisa szerint a korlátozást várhatóan a jövő hét közepéig tartják fönn. A tárca azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az égési és a speciális szakellátást igénylő gyermekek számára továbbra is biztosítják az ország egész területéről az ellátást a fővárosi kórházak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.