Elhunyt Burger Barna

Ötvenkét éves korában meghalt az ismert fotográfus, aki Orbán Viktort is fényképezte.

MNO
2017. 02. 21. 8:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenkét éves korában elhunyt Burger Barna – tájékoztatott az MTI. A fotós Budapesten született 1965-ben. Az Árpád Gimnáziumban érettségizett, majd a Práter utcai fényképésziskolát végezte el. A rendszerváltozás idején kezdett dolgozni fotográfusként. Volt fotóriporter napilapnál, magazinnál.

1993 óta fényképezett a Fidesznek, illetve a kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnök személyi fotósa volt.

A Kéktúra az égben ért véget

„A Kéktúra az égben ért véget. Nekünk csak a képek és a közös emlékek maradtak. Isten Veled, Barátom! Legyen Neked könnyű a föld” – írta Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

Alkalmazott és művészi fényképei magazinokban és önálló albumokban jelentek meg. Első albumát 1999-ben mutatták be. Köteteibe például az országos kéktúráról készített képeit, illetve íróportréit gyűjtötte egybe.

Számos kiállításon mutatták be fényképeit, Magyarországon kívül egyebek között New Yorkban, Berlinben.

A 2013 májusától 2014 novemberéig bejárt Országos Kéktúra gyökeresen változtatta meg Burger Barna életét – írtuk tavaly augusztusban a fotós albuma kapcsán. „A folyamatos zsizsegést a harmóniára, a »most« megélésére való törekvés váltotta fel.” Aztán Burger a túra legnehezebb állomásához érkezett, izomsorvadást diagnosztizáltak nála.

„Számomra, aki minden héten utaztam, most beszűkült a világ erre a nyugágyra, ez az egész univerzum, és teljesen jól elvagyok. Ez a lehető legkíméletlenebb betegség, mert azelőtt meghalsz, hogy eltemetnének. Nagyon nehéz, de sokat segít, egy csomó mindent tanultam általa. Fél éve itt ülök, és nyilván azt gondolom, hogy meg fogok gyógyulni valamilyen szinten. [ ] Máshogy látom az életet. Nagy eredmény például, hogy végigjártam a Kéktúrát, tök jó volt. Azt gondoltam, hogy még megyek egy párszor” – nyilatkozta Burger az Óbudai Anziksz nyári számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.