Fél évre ingyen lett Zsidai Royé a Jamie's Italian

Hat hónapnyi bérleti díjat engedett el az I. kerület. Az önkormányzat szerint a szabályok szerint jártak el.

MNO
2017. 02. 21. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félévnyi bérleti díjat elengedett az I. kerület Zsidai Zoltán Roy cégének, hogy a Jamie Oliver Group „legmagasabb szintű elvárásainak megfelelően” lehessen átalakítani a Szentháromság utcai önkormányzati ingatlant – számolt be róla a Hvg.hu. Így a kerületnek 12 millió forintjába került, hogy Zsidai cége jobban járjon az üzlettel.

A Budavári Önkormányzat egyébként sem igen próbált keresztbe tenni az üzletembernek. A Fortuna utca 3.-nál lévő, 147 négyzetméteres ingatlanban lévő bisztró így hónapokig engedély nélkül üzemelt. Az újabb bérleti szerződést tavaly decemberben, tizenkét hónapra visszamenőleg kötötték meg. Jelenleg a szerződés 2020. december 31-ig szól.

A Jamie\'s Italiannek helyt adó ingatlan bérleti szerződésében ráadásul az is szerepel, hogy a bérlő a ház lakóinak szükségtelen és felesleges zavarása nélkül folytathatja csak tevékenységét. Ennek ellenére korábban megírtuk, hogy az építkezés folyamatos, éjjelig tartó zajjal járt, és akadt olyan tulajdonos, aki időnként inkább szállodába költözött. Ráadásul a Zsidaival harcban álló lakóra, Perjés Zoltánra még kommandósok is rátörték a lakást, azt gyanítva, hogy fegyvere van.

A szerződéseket a Párbeszéd Magyarországért képviselője, V. Naszályi Márta kérte ki. „Az is érdekes, hogy a Zsidaiékén kívül más szerződéseknél én nem láttam olyan lehetőséget, hogy az első 5 év letelte után csak szólniuk kell, és automatikusan meghosszabbítható még 5 évre a megállapodás, külön önkormányzati döntés nélkül” – jelentette ki a politikus.

Kedd délután reagált a Hvg.hu cikkére a Budavári Önkormányzat, és visszautasították azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a Zsidai Csoport előnyt élvezett volna a pályázati folyamatok során. Állításuk szerint a kereskedelmi célú ingatlanok kiadásakor is a hatályos rendelet szerinti feltételeket alkalmazták. 

Az önkormányzat szerint V. Naszályi Márta számos alkalommal megszavazta azokat a bérleti konstrukciókat, amely a rendelet alapján 5 + 5 év előbérleti jogot biztosít az adott bérlőnek.

\"A pályázatoknál az induló árat képviselő-testületi határozat mondja ki. A pályázatot minden esetben az nyeri, amely vállalkozás a legmagasabb bérleti díjat ajánlja. Azon ingatlanok esetében, ahol a bérbeadó helyett, a bérbeadót egyébként is terhelő felújításokat végez a bérlő, az elvégzett beruházás igazolt költsége beszámításra kerülhet a bérleti díjba. A helyiségek bérleti szerződéseit az önkormányzat 2010 óta határozott időre köti és lehetősége van további 5 év előbérleti jogot biztosítani a bérlője számára\" - írta az önkormányzat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.