Göncz Árpád-szobrot állítanának a XIII. kerületben

A Varga Imre által készített Lukács György-szobor áthelyezésére is javaslatot tettek.

MTI
2017. 02. 22. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzat szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, kiemelt feladatának tekinti, hogy megemlékezzen elismert művészekről, tudósokról, sportolókról. A szociális, egészségügyi és művelődési bizottság, valamint a tulajdonosi, kerületfejlesztési és lakásgazdálkodási bizottság azt javasolja az önkormányzat képviselő-testületének, hogy állítson 5:4-es méretarányú, egész alakos portrészobrot Göncz Árpád emlékére a kerületben tavaly átadott Göncz Árpád-városközpontban. Göncz Árpád, aki 1990 és 2000 között volt államfő, 2015 őszén, életének 94. évében hunyt el.

A testület elé terjesztik azt is, hogy a kerületi önkormányzat ajánljon fel a fővárosi önkormányzatnak a Varga Imre által készített Lukács György-szobor áthelyezésére a tulajdonában álló közterületet. A Fővárosi Közgyűlés január 25-i ülésén döntött arról, hogy lebontják Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát a XIII. kerületi Szent István parkban, ahol helyet kap majd egy Szent István királyról készült alkotás.

A két bizottság javasolja továbbá: a képviselő-testület engedélyezze, hogy a Tekintet, Ördögh Szilveszter Alapítvány elhelyezze Ördögh Szilveszter József Attila-díjas író portrészobrát, Kocsis András alkotását a Népfürdő utcai parkban, valamint engedélyezze, hogy a XIII. kerületi bolgár önkormányzat szobrot állítson Dunyov István 1848-as honvéd alezredesnek, magyar és olasz szabadságharcosnak a Dunyov István utca és a Kassák Lajos utca kereszteződésénél található parkban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.