Így törné meg a Jobbik Orbán hatalmát

Vona Gábor nyolc évben maximálná a miniszterelnökség időtartamát.

MTI
2017. 02. 18. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor pártelnök szombati budapesti sajtótájékoztatóján a javaslatát azzal magyarázta, hogy két ciklus alatt fennáll a veszélye a kiégésnek, „a hatalomba való görcsös kapaszkodásnak” és a személyiségjegyek torzulásának. Most ezt látja az országban – jegyezte meg, egyfajta önkorlátozás igényét megfogalmazva.

Az ellenzéki politikus értékelése szerint a kormányzás kulcsszavának a szolgálatnak, és nem az MSZP és a Fidesz által megvalósított uralkodásnak kell lennie.

Mint mondta, pártja kormányra kerülése esetén bevezetnék a két ciklusra szóló korlátot. Ennek pozitív hatásai közé sorolta az egészséges versenyt, szerinte ugyanis ma „talpnyalóverseny zajlik”, a talpnyalás „precizitása” az előrejutás feltétele. A teljesítménykényszert a hatalom bebetonozása helyett az ország felvirágoztatására helyeznék át, a politikai kultúra részévé tennék az önmérsékletet és frissé, demokratikussá, az emberek számára inspirálóbbá tennék a közéletet – fejtette ki.

Vona Gábor szerint Orbán Viktor személyes tulajdonaként tekint az országra. Az országot a korrupció „nyers, maffiaszerű burjánzása” jellemzi – vélekedett a Jobbik elnöke.

A politikust kérdezték az olimpiáról szóló népszavazás aláírásgyűjtéséről. Úgy fogalmazott: „Orbán Viktor elcseszte ezt a dolgot”, pártpolitikai kérdés lett belőle.

Vona Gábor ugyanakkor azt is megfogalmazta, hogy továbbra is olimpiapártiak, az ország megérdemli és meg is tudná rendezni azt, de nem így.

A Momentum Mozgalommal kapcsolatban azt mondta, meggyőződése, hogy még ők is szeretnének egy olimpiát. Hozzátette: megfordult a társadalmi hangulat, még a Fidesz szavazóbázisában is elbizonytalanodtak.

Kérdezték arról is, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem elindítaná a társadalmi nemek tanulmánya szakot. Azt felelte: nagyon nem örül neki, felesleges megfelelési kényszernek, lobbinak tulajdonítja a dolgot.

Kérdezték a nagybörzsönyi alapszervezet feloszlatásáról is, erre azt válaszolta, hogy a pártigazgató foglalkozik az üggyel, jövő héten konzultálnak erről. Tartja azt az álláspontját, hogy a Jobbik a legegységesebb párt – jelentette ki.

Megkérdezték arról is, hogy az MSZP-frakcióból kilépett Demeter Márta – miután betekintett az azóta már meghalt Ghaith Pharaon szaúdi üzletember vízumigénylésével kapcsolatos dokumentumokba – az Indexnek azt mondta: a Pharaon vízumügyintézése során rögzített adatokban fel van tüntetve, hogy az üzletember Magyarországon a miniszterelnökkel találkozik majd. Úgy reagált: el tudja képzelni, hogy ez volt a kérelemben, és felvetődik, hogy „a kormányfő családja gazdasági kapcsolatba került egy terrorizmust támogató emberrel”. Arra a felvetésre, miszerint decemberben a jobbikos Gyöngyösi Márton is betekintett ugyanezen dokumentumokba, de nem számolt be hasonlóról, azt felelte, az ő érdeklődését is felkeltette a kérdés, meg fogja kérdezni párttársát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.